"Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан в събота, предаде Ройтерс, информира БТА.

Социалната сатира удържа победа в надпреварата с други 20 филма, отбелязва ДПА.

"Триъгълник на тъгата" е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна.  

Тазгодишното 75-о издание на кинофестивала се провежда в пълния си блясък, след като през последните две години имаше ограничения заради коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.

"Близост" на Лукас Донт и "Звезди по пладне" на Клер Дени си поделиха наградата на журито.

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели приза за най-добра главна мъжка роля за участието му във филма на японеца  Хирокадзу Корееда "Брокерът", предаде Франс прес. Във Франция той бе представен под името "Добрите звезди".

Във филма актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета, около който се събира разнородна група хора.

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими взе наградата за най-добра главна женска рола за участието ѝ в трилъра на Али Абаси "Свещеният паяк".  На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради сексуален скандал.

"Тази вечер имам чувството, че съм изминала дълъг път, за да достигна до тази сцена, един път, белязан от доста унижения", заяви тя.

Секс скандалът, в който бе забъркана актрисата, бе свързан с появата на кадри в интернет, документиращи жена да прави секс. Твърдеше се, че това е била актрисата. Тя първо отрече, но години по късно в интервю за иранска програма призна, че е била на кадрите. Тя твърдеше още, че те са пуснати от бивш приятел, който искал да ѝнавреди. 

Във филма, за който сега бе наградена в Кан Зар Амир Ебрахими, се разказва за журналистическо раследване на посегателства над проститутки в град Машхад, дело на сериен убиец.

"Военно пони" за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата "Златна камера". Отличието се дава за филмов дебют. Филмът е дело на Джина Габъл и Райли Киоу (внучка на Елвис Пресли). Той бе представен в раздела "Особен поглед" на фестивала в Кан.