Министър председателката на Швеция Магдалена Андершон заяви, че страната ѝ не може да сподели с Русия подробности от разследването на подводните експлозии, които повредиха два ключови газопровода в Балтийско море миналия месец, позовавайки се на поверителността на разследването, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"В Швеция предварителното разследване е поверително и това е така и в този случай", заяви шведската министър-председателка относно взрива и разкъсванията, станали в международни води край балтийското крайбрежие на Швеция, но и в изключителната икономическа зона на страната.  

Експлозиите повредиха газопровода "Северен поток 1", който до прекратяването на доставките от Русия през август бе основният маршрут за доставка на газ за Германия. При експлозиите пострада и газопровода "Северен поток 2", който така и не влезе в експлоатация, тъй като Берлин прекрати процеса по сертифициране малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари.

Повредените тръбопроводи изхвърлиха във въздуха огромни количества метан - силен парников газ.

Русия поиска от шведското правителство да се включи към шведското разследване с официално писмо на 6 октомври.

"Все още работим върху това как точно да формулираме отговора", каза вчера Андершон по време на посещението си във военноморска база в Южна Швеция.

Миналата седмица шведската агенция за вътрешна сигурност съобщи, че предварителното разследване "е засилило съмненията за саботаж" като причина за взривовете.

Шведският прокурор, отговарящ за разследването, заяви, че доказателствата от мястото на взрива са били иззети. Проверката е потвърдила, че "детонации" са причинили големите щети на тръбопроводите, съобщи шведската служба за сигурност.