„Владимир Путин и Александър Лукашенко искат да увеличат и узаконят постоянното разполагане на руски войски на беларуска територия. Трябва да наричаме това с името му и то е окупация.“

Това заяви днес в Европейския парламент в Брюксел лидерката на беларуската демократична опозиция Светлана Тихановска. Тя се срещна с парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), а утре ще говори пред Комисията за външна политика.

Тихановска живее в Литва, която я обяви за законен президент на Беларус, след като ЕС не призна резултатите от изборите за държавен глава през 2020 г. Опозиционната лидерка обаче не нарича себе си за държавен глава.

„Дойдох тук да искам от Европа по-голяма подкрепа - и за Беларяус, и за Украйна. Защото нашите съдби са преплетени.

Да, ние, разбира се, имаме различни ситуации. Украйна е изправена срещу една ужасна война. Но нашите борба и враг са еднакви. Трябва ни повече Беларус в ЕС и повече Европа в Беларус“, каза Тихановска.

Позицията на беларуската опозиция е ясна. Страната трябва да се оттегли от участието си в руската война срещу Украйна. А руските войници трябва да напуснат Беларус без никакви уговорки. И на всички, замесени в руски атаки срещу Украйна от Беларус, трябва да се търси отговорност, категорична бе демократичната лидерка.

Същевременно тя обърна внимание на факта, че в момента Беларус е пренебрегната заради ситуацията в Украйна. Опозицията обаче напълно осъзнава това, защото е наясно колко е важна всяка възможност за помощ за Украйна, която сега се бори за своята и на всички демократични страни свобода.

Но и Беларус трябва да бъде включена в дневния ред, смята Светлана Тихановска. По думите й някои политици и хора не осъзнават значението на нейната страна в тази криза, че тя е част от проблема и че този проблем трябва да бъде разрешен в комплект.

„Без свободна Беларус ще има постоянна заплаха и за Украйна, и за другите ни съседи. Затова нито един руски войник не трябва да остане в нашата страна“, настоя Тихановска.

Тя се съмнява, че беларуските войници ще се присъединят към руската армия в нападението срещу Украйна. Във въоръжените сили на Минск няма нито готовност, нито настроение за това.

Но Лукашенко търси външни врагове и затова плаши хората, че ще има нападения от Украйна. Той иска да оправдае присъствието на руските войски - вижте, искаме да защитим вас, беларусите. Диктаторът просто изпълнява ролята на своя господар Путин.

„Ние прегръщаме всички демократични ценности, подобно на целия демократичен свят. Не говорим за ЕС, а за европейски ценности“, отговори накрая Светлана Тихановска на въпрос на Клуб Z.

Повод за него бе изказването й през ноември 2020 г., пак в Европейския парламент в Брюксел. Тогава тя заяви, че народът и следващият президент на Беларус ще решат дали страната да поеме по европейския път.