Посочената от руските служби за сигурност фирма "Балтекс Капитал", за която се твърди, че е част от веригата, по която е преминал камиона, взривил се на Кримския мост, не е регистрирана в Русе. Тя е представлявана от друга спедиторска фирма.

Това заяви пред "Дарик" директорът на Свободна зона Русе Георги Стоилов.

От Зоната, където е седалището на посредническата компания, са предали цялата налична информация на българските институции и служби.

"Нека оставим на спокойствие държавните органи  да си свършат работата", каза още Стоилов.

След като преди няколко дни Русия обяви, че взривеният на Кримския мост камион е минавал през България, днес ФСБ посочи предполагаемата българска фирма, която е приела пристигащия от Одеса "колет" - "Baltex Capital S A". Справка в Търговския регистър обаче показва, че фирма с точно това име в България няма регистрирана. Две компании фигурират с наименованието "Балтекс", като и двете са свързани с текстилната индустрия. 

Собственикът им е гръцкият гражданин Николаос Харакидис. Те са регистрирани в гр. Белово (Пазарджишка област) и с. Струмани (Благоевградска област). В предмета на дейност на едната от тях присъства и внос/износ на стоки.

Проверка на митнически данни в "importgenius" показа, че компания с името "Baltex Capital S.А." е имала склад в Свободна зона - Русе, на бул. "Тутракан" 71 и е внасяла стоки от украинска фирма, базирана в Хмелницката област.

Вчера в русенската Свободна зоната е имало проверка от службите за сигурност и митницата, като са иззети документи и записи. По информация на Русе Медиа дружеството е офшорна компания от Панама и оперира в зоната от 2014 г. Според изпълнителния директор на СЗ - Русе Георги Стоилов в момента компанията също има стоки на склад.

Спедитор на товара, който се визира в съобщението на руските служби, е русенската фирма "Тива ком". Управителят й Валери Илиев обясни, че са обработили документите на запечатан контейнер, в който е имало строително фолио. Товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас, а оттам нататък не знаят какво се е случило с него. Според информация на спедитора той не е бил предназначен за Русия.