Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис, където ще срещне стария си познайник Новак Джокович, който защитава титлата си.

През миналата година сърбинът елиминира 13-кратния първенец в Париж на полуфинал, след което драматично триумфира на финала. Година по-рано Рафа стана шампион срещу Ноле.

Поставеният под номер 5 испанец победи много трудно деветия в схемата Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 за 4:21 часа.

Джокович нямаше такива трудности срещу Диего Шварцман (Аржентина) - 6:1, 6:3, 6:3.

Световният №1 води с 30:28 в двубоите с Надал. Никои други двама тенисисти при мъжете не са играли помежду си толкова пъти в "откритата ера".

"За съперник от неговия ранг е трудно да намериш адекватна тренировка и съм наясно, че този мач е голямо предизвикателство за мен. Джокович играе със самочувствие и аз знам в какво положение съм, но ще се боря за победа с всички сили", коментира Надал, който в събота гледа на живо любимия си "Реал" срещу "Ливърпул" на финала на Шампионската лига. 

Той страда от хроничната си контузия на стъпалото.

"Не мога да се оплаквам, когато съм стигнал до четвъртфиналите на "Ролан Гарос". Преди две седмици и половина не знаех дали изобщо ще участвам, а сега излизам на корта с чувството, че всеки мач може да бъде последен за мен във Франция. Затова се опитвам да им се наслаждавам и да давам всичко от себе си", добави той.

Друг интересен четвъртфинал е Карлос Алкарас (Испания) - Александър Зверев (Германия). Двамата спечелиха трисетови победи на осминафиналите, съответно срещу Карен Хачанов (Русия) и Бернабе Сапата Миралес (Испания).