Американска компания в компютърния хардуер е доставяла оборудване на руска фирма производителка на ракетите С-400, които Русия използва във войната си в Украйна, пише днес Ройтерс в специална публикация от журналистическо разследване.

Базираната в Морисвил, Северна Каролина "Икстрийм нетуъркс", която се котира на технологичната борса NASDAQ, произвежда оборудване за компютърни мрежи, което според разследването, е стигало до офисите на ММЗ "Авангард", предприятие в системата на руската военна промишленост, което участва в производството на зенитно-ракетните системи С-400. То е сред попадналите под търговска забрана за американската индустрия още със санкциите наложени на Русия през 2014 г. заради анексията на Крим. 

Доставките на "Икстрийм" за ММЗ "Авангард" са ставали чрез посредници и американската фирма днес хвърля върху тях отговорността продукцията ѝ да стига до "лоши актьори". Американските власти, отговорни за прилагането на санкциите, още не са коментирали случая.

През април т.г. служител на "Икстрийм" е подал международен сигнал, че компанията му се рекламира пред военни доставчици в Русия и че оборудването ѝ се използва в руски бойни кораби и комуникационни системи. В обясненията си пред Ройтерс компанията заявява, че става дума за недоволен служител, който е бил набелязан за уволнение заради несправяне със задълженията си.

Фирмата заявява, че сама е докладвала на американските власти за нарушения на забраната за износ.

Агенцията казва, че основава разкритията си на интервюта с трима души, запознати с доставките и на проучване на документи, свързани с тях от 2016 до 2021 г.

Според публикацията оборудване на "Икстрийм" използват и американските военни и космическата агенция на САЩ НАСА.

САЩ наложиха санкции на Турция за това, че купи руски ракети С-400 и също я изключи от програмата си за доставка на най-модерните американски изтребители Ф-35.

В последно време Русия използва високоточните ракети С-300 и С-400 не само по основното им предназначение, за поразяване на въздушни цели, но и за обстрел на наземни обекти, сред които често попадат жилищни квартали и гражданска инфраструктура в Украйна.