"На 6.10.2022г. служебното правителство на Радев тихомълком разрешава продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД"

Това обяви вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов във фейсбук. Към твърдението си той прилага снимка на документ на Решениес номер 738 на Министерски съвет от шести октомври на тази година. От него става ясно, че правителството е позволило продължаването на "изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт, сключен на 12 май 2011 година между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "Лукойл Нехтохим Бургас" АД."

"Като юридическо лице, свързано с Русия “Лукойл Нефтохим Бургас” АД попада в обхвата на ограничителните мерки по Регламент Nr. 833/2014г. и в съответствие с неговите разпоредби договорът за концесия следва да бъде прекратен до 10.10.2022г.", пише още Атанасов.

От решението на МС става ясно, че кабинетът отново е решил, че може да използва правото на дерогация от Регламента по санкциите, който използва и за позволение на "Лукойл" да продължава да доставя гориво за администрацията. Става дума за чл. 5 от документа. Само ден преди да взето решението за Росенец, правителството обяви и че няма да забрани на "Лукойл" да участва в обществените поръчки за доставки за администрацията, защото почти всички държавни организации, които използват платено от хазната гориво, имат договори за доставка на гориво от "Лукойл".