Бившият руски премиер Сергей Степашин обяви, че руският президент Владимир Путин трябва да остане на поста си след изборите през 2024 г.

Степашин добави, че няма кой да замени настоящия държавен глава, особено в лицето на частичната мобилизация. Това той каза в интервю за РИА Новости. Според него Путин ще трябва да остане на поста си, независимо дали желае.

"Не бива да се повтаря 1917 г., когато най-близкото обкръжение на Николай II го предава. Вярвам, че Путин, иска или не, ще трябва да носи кръста си, докато не постигнем истински мир", подчерта Степашин.

Той отбеляза също, че е невъзможно да се ръководи държавата вечно, но в тази ситуация "е съвсем очевидно, че не може да има замяна, особено в ситуация на частична мобилизация и активни бойни действия срещу НАТО и американците", каза бившият премиер.

Путин беше избран за четвърти път за президент на Русия на 7 май 2018 г. Следващите избори на този пост ще се проведат през 2024 г. През юли тази година говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повдигна въпроса дали Путин ще бъде преизбран за нов мандат на самия руски президент.

"Попитайте го сами", бе краткият му отговор.

През ноември миналата година руският лидер каза, че все още не е взел решение за изборите през 2024 г., но отбеляза, че правото на преизбиране "вече стабилизира вътрешнополитическата ситуация".