Два дни подигравки с взривения Кримски мост като "подарък" за рождения ден на Путин стигат. Време е за разплата.

Така навярно са разсъждавали руските командири, наредили днешната канонада из центровете на Киев, Лвов, Запорожие, Одеса, Полтава и редица други украински градове. След като вчера Кремъл определи за "терористична атака" взривяването на съоръжение с логистична значимост, какъвто е Кримският мост, днес руски ракети отвориха кратери на детска площадка и край зданието на университет в Киев. В час пик.

Няма нужда да отделяме повече внимание на руския цинизъм. 

По-важна е реакцията на Запада. Той е изправен пред трудна дилема, която заобикаляше от началото на войната:

  • Да осигури на Украйна оръжието, от което се нуждае, за да прогони агресора.
  • Да изостави Украйна в момент, в който инициативата на бойното поле е на нейна страна.

Западът няма да мине само с номера да санкциора тъщата на Медведев или третия братовчед на Пригожин. Време е Украйна да получи оръжието, с което окончателно ще победи.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко предложи добра идея в "Туитър".

"ОСИГУРЕТЕ НИ СИСТЕМИ ЗА ПВО И АВИАЦИЯ, ЗА ДА УНИЩОЖАВАМЕ РАКЕТИ И ДРОНОВЕ!"

Може би американците ще преосмислят решението си да не изпращат далекобойни ракети. Володимир Зеленски изтъкна, че ракетите ATACMS, които поразяват цели в радиус от 300 км, биха изиграли ключова роля при освобождаването на Крим. 

Инвазията не върви по плана на Москва и тя няма избор, освен да продължи да ескалира "специалната военна операция". 300 000 "частично" мобилизирани, полупияни и изцяло неподготвени запасняци ще бъдат набързо изхабени. И нови зайци за отстрел ще трябва да запълнят редиците им.

Как ще се обясни тогава на руския народ необходимостта от "пълна мобилизация" (или поне по-обстойна от "частичната"), ако не бъде вдигнат залогът на конфликта? Това е неизбежната следваща стъпка на Кремъл, ако иска да остане във войната. Московчани и петербургци някак ще трябва да бъдат убедени да скочат редом до дагестанците и бурятите в окопите край "руски републики", за чието съществуване не са и подозирали, че трябва да се интересуват допреди няколко години.

Няма да е изненада, ако след време в най-голям проблем за Киев се превърнат хилядите доброволно предали се лекари, учители, пощальони, адвокати...А за Кремъл - техните семейства.

Причината за днешния артилерийски обстрел е колкото накърненото его на Путин, толкова и отчаянието му. Предстои да предприеме огромен риск.

И кой знае - при повече късмет ще отпразнува 71-годишния си рожден ден в Хага.

---

П.П. Междувременно Лукашенко загатна, че Беларус се включва във войната - ще бъде разгърната съвместна руско-беларуска войскова групировка. Жителите на Беларус доказаха в ранните дни от инвазията на чия страна са – бяха организирани множество саботажи на влакове, снабдяващи руските войски на фронта. Лукашенко дълго време се опъваше на Путин и отказваше да включва страната си във войната. Може би имаше причина. Може би с включването във войната и хаосът, което то ще предизвика, сам е отворил прозореца за свалянето си от властта.

Мустакатият хитрец може отново да „тролва“ Путин. И помощта да се окаже символична, докато повечето беларуски войници, както президентът увери преди дни, ще бъдат мобилизирани да берат картофи. 

Нямаме основания да вярваме, че офанзива от Беларус към украинската столица ще завърши по различен начин от проведената през първия месец от войната. Пък било то и с активното участие на "елитни" беларуски воини. По-скоро наблюдаваме "последните диктатори на Европа" в интензивен тръст към подсъдимата скамейка на Международния наказателен съд.