Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред БНТ, че предстои чистка на служители на ръководни позиции в МВР. Целта е министерството са се изчисти от хора, които не изпълняват задълженията си. Смените щели да са факт до десетина дни.

"Цели структури в министерството са създадени, за да служат на други цели, а не за това, за което са назначени. Скоро ще има смяна на ключови позиции на хора, които не могат да овладеят подчинените си", обясни Демерджиев.

Според него досегашни политически ръководства често са сменяли хора, защото са били неудобни на властта. Демерджиев разказа и за започналата вчера акция по тестването на полицаите за наркотици и алкохол.

"Всеки полицай ще бъде тестван при качване в служебния автомобил. При застъпването на следващата смяна ще се тестват и двата екипа. Това ще става ежедневно и постоянно", каза Демерджиев.

Той коментира и зачестилите случаи на заловени полицаи, които шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

"В момента те се разкриват и МВР се чисти от тях. Занижени са критериите за постъпване в системата, правим възможното да ги повишим. Контролът над служителите също беше силно занижен", каза още Демерджиев.

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ присъстват в доклада за разследването на полицейския чадър над Георги Семерджиев, който причини катастрофата на бул. "Черни връх" в София през лятото, при която загинаха две млади жени.