Прокуратурата и МВР отново кръстосаха шпаги след днешното твърдение на шофьора Димитър Любенов - че срещу 200 лв . полицаи са го ескортирали по Околовръстното призори на 25 септември. С поршето си той уби тогава френски турист, а при пробите след това показа наличие на 1.73 промила алкохол и на кокаин.

Първите експертизи са, че скоростта му в момента е била 195 км/ч.

Интересно обаче откъде такъв "кураж"?

Първото, което стана ясно от брифинга днес на вътрешния министър Иван Демерджиев е, че такова нещо има.

"Този полицейски автомобил е спирал коли по маршрута, този полицейски автомобил е станал свидетел на самата катастрофа, но не са изпълнили служебните си задължения", каза днес Демерджиев.

Не стана ясно как конкретно подчинените му са помагали на Любенов, а не на тежко блъснатите французи, от които единият и почина. Министърът поясни, че нарочно не използва думата "ескорт" - само защото няма преки доказателства. Но повтори:

"Тези служители не са изпълнили дълга и служебните си задължения. И са били на място, но са предприели нещо съвсем друго."

(По време на мярката за неотклонение адвокатката на Любенов заяви в съда днес, че той е наел шофьор от услугата "дринк енд драйв", но полицаите го освободили с думите, че това е "техен човек" и оттук насетне те го "поемат" - бел .ред на Клуб Z)

Интересно е, че днес Демерджиев твърди, че цялата реализация е на "Вътрешна сигурност" - МВР. Те са огледали камери, които са "множество" и показват поведението на автопатрула. Те са информирали прокурор и дори са го докарали със служебна кола, за да се запознае с доказателствата. След което са предложили да задържат с полицейска мярка за неотклонение колегите им незабавно.

"Предложиха да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат данните от телефоните им – след което наблюдаващият прокурор не се съгласи и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни в интерес на разследването - обяви днес МВР шефът. 

Наша теза е, че своевременното събиране на доказателства по никакъв начин не би попречило на разследването."

По-късно от прокуратурата директно обявиха, че твърденията на Демерджиев "не отговаря на истината". Съгласно закона единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура, уточняват от обвинението

По-рано днес Софийска градска прокуратура разпространи съобщение, че има отделено от основното дело за катастрофата второ досъдебно производсто - именно срещу МВР служители за престъпление по служба.

Там се изтъква, че водеща роля в цялото разследване е имал следователят, на когото е възложено от прокурор да прави проверката.

Днес Демерджиев каза за поредицата от случки:

"Само, че тези действия бяха представени като опит: видите ли, полицията прикривала полицаите, участвали в тези действия."

На уточняващи въпроси той все пак каза, че е задължен да не разкрива факти по досъдебното производство, но се касае за патрул от мъж и жена. Като единият се държал "нагло". И двамата сега са отстранени още с дата 30 септември и са прибрани значките им.

Демерджиев даде като пример на обратния полюс - че двете институции са работили чудесно в синхрон при случая в Пловдив, където МВР служител бе разкрит от водач, че е получил подкуп от 50 лв. Този случай е докладван на прокурор на 3 септемри, а още "Вътрешна сигурност" е задържала въпросния полицай с 50 лв.

"Да задам един въпрос – нима само в МВР-системата се чисти от служители, които са корумпирани или извършват противообществени прояви? Само МВР ли има силите? Няма ли в други системи такива служители?", попита днес Демерджиев.

Дали само ние имаме моралните сили да образуваме дисциплинарни производства срещу служителите си?"

Той цитира интервю на Иван Гешев отскоро, в което той заявил, че е гневен на един прокурор.

"Когато очевидно главният прокурор е гневен – аз не виждам последиците от този гняв", каза министърът.