Бившият външен министър Соломон Паси, основател на Атлантическия клуб в България, каза днес, че политическата независимост на България е в опасност заради присъствието на открито проруски партии в парламента.

Той добави, че състоянието на страната ни в момента е достатъчно основание властите да поискат консултации в НАТО съгласно член 4 от нейния договор, който гласи:

"Страните ще се консултират заедно винаги, когато, по мнение на която и да е от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните е застрашена". 

"По този член ние всеки ден трябва да искаме консултации, специално по точката "политическа независимост", каза Паси в разговор с Клуб Z.

"Присъствието на откровено пророуски партии в българския парламент е манифестирана заплаха за политическата независимост на България", каза Паси, когото ГЕРБ посочи заедно с президента Росен Плевнелиев като посредник в предстоящите преговори за съставяне на правителство.

"Ежедневната пропаганда, на която е подложено българското общество и в която Русия инвестира в порядъка не на милиони, а на милиарди, е очевидна за българските изследователи и учени и е достатъчно да се допитате компетентните от тях, за да получите доказателства, че подобни консултации не биха надхвърлили рамките на предвиденото в член 4 от договора на НАТО", добави той.

Паси призова властите да отчуждят курортното селище "Камчия", южно от Варна, което е собственост на Московската община. Той нарече този имот "Ахилесова пета" на България и се аргументира така:

"Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че е готов да защитава руската собственост, където и да е тя, при това - не само руската публична собственост, но и руската частна собственост".

България трябва да си възвърне собствеността върху тази територия чрез процедура за отчуждуаване, мотивирана с национален интерес, като овъзмезди собственика по съществуващите правила, каза Паси