Зам.-председателят на Столичния общински съвет и председател на комисията по обществен ред и сигурност - Борислав Иванов - все пак ще си подаде оставката за гласуване, съобщи той пред БТА днес. 

Дни след като обяви, че напуска "Атака" и ще е част от "Възраждане" (които нямат група в СОС), Иванов нахлу в сградата на Столична община, маскиран, проникна в компютрите на общината, за да пусне на тях снимка на Костадин Костадинов, проникна в кметския кабинет, опита се да свали знамето на Украйна от фасадата, и разкри цялата си авантюра в серия кадри в социалните мрежи.

Клуб Z научи от екипа на Столична община, че Иванов всъщност въобще не е успял да свали знамето на Украйна. Опитал се е да направи това предишната вечер, но те са го спряли, извикали са общинска полиция и му е бил написан предупредителен протокол. Сутринта пък е поискал достъп до балкона на общината, за да се снима, но не е пипнал украинското знаме. Това, с което се вижда на снимките, по всяка вероятност си го е донесъл сам.

"Осъзнавам акта на самото сваляне на знамето, че е нередно, но аз го правя принципно. Ще предложа на колегите в Столичния общински съвет (СОС) да гласуват оставката ми като зам.-председател на СОС по съвест, който както прецени. Готов съм да поема политическа отговорност за действия си", казва Иванов пред БТА.

Той е добавил, че ще занесе украинското знаме на лидера на "Възраждане" на първия ден на Народното събрание следващата седмица, за да може самият Костадинов да го занесе на украинския посланик и така да покаже, че проруската партия не е против Украйна.

Още тази сутрин председателят на СОС Георги Георгиев е внесъл в деловодството на общината искане за оставката на Иванов. По-късно и групата на "Демократична България" поиска същото и изказа съмнения за психическото здраве на общинския съветник.

Сагата с украинското знаме продължава - това е поредното, което трябва да бъде сменено от общината, след като през април СОС реши (с 32 гласа "за" и 16 против") да го постави на фасадата, а през май депутати на "Възраждане" го свалиха с вишка. "Взели сме повече от едно", казаха тогава от общината и до вечерта закачиха ново.