Работна група в Министерството на правосъдието обсъжда три варианта на българския закон "Магнитски", съобщи ресорният министър Надежда Йорданова, цитирана от БНР.

"Става въпрос от една страна и за изготвяне на самостоятелен закон със самостоятелна процедура, или съответно прилагане на процедурите, които в момента съществуват по закона за мерките срещу изпиране на пари, включително беше обсъждан и вариантът дали да не се измени законът, който е свързан със защита срещу тероризъм. Но всичко това е въпрос на дискусия, така че когато сме готови, ще обявим законопроекта", коментира Йорданова.

Окончателното предложение ще бъде представено за обсъждане на коалиционните партньори, каза още Надежда Йорданова и припомни, че проектът на закона, който преди дни изтече в медиите, не съответства на Конституцията и на Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен.

Правосъдният министър участва в дискусия, свързана с промени в Търговския закон, свързани с подобряване на производството по несъстоятелност.

В края на миналата седцмица в медиите се появи информация за законопроект, с който ще се правят черни списъци на физически и юридически лица, заподозрени в съпричастност към престъпления, като за целта се създава извънреден орган - под шапката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Партиите от управляващата коалиция не подкрепиха проекта за български закон ала "Магнитски", като от "Има такъв народ" го определиха като "абсолютен фашизъм".

Това бяха коментарите по темата в кулоарите на парламента. За фашизъм заговориха и от ДПС, само че според тях той е "пълзящ".

Всички от коалицията заявиха, че такъв законопроект няма и не е обсъждан от нито един орган.