В последните дни се наблюдава сближаване между "Има такъв народ" и ДПС, което е видно от тяхното поведение в парламентарната зала.

Преди два дни от "Има такъв народ" поискаха временната комисия за промени в Конституцията да бъде закрита. Неин председател е съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Факт е, че комисията досега не е провела нито едно заседание. Основна причина затова е, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказаха да участват в нея.

А идеята бе в тази комисия да има диалог между управляващи и опозиция, тъй като за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа трябват 180 или поне 160 гласа.

По-интересното обаче бе това, че един от аргументите на Иво Атанасов ("Има такъв народ"), който поиска закриването на комисията, повтаряше дословно аргумент на ДПС против тази временна комисия. Атанасов заяви, че след закриването на тази комисия нейните функции трябва да се поемат от правната комисия.

Ето какво каза Хамид Хамид (ДПС) по време на дебата за създаването на комисията:

"Няма да подкрепим създаването на тази комисия. Има постоянна комисия. Там да се състои този дебат."

Атанасов повтори и една от опорките на ДПС  - че съдебната система е в такова състояние заради реформата, проведена от Иванов като правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

"Ако има предвид рестартирането на реформите, които той направи като правосъден министър,  то в резултат на тези реформи сега сме поставени в патова ситуация да се молим Иван Гешев да напусне поста си.

Имам вътрешно усещане, че човек, който е участвал в правителството на Борисов и не е успял да направи конституционни реформи, който му е казвал "господин началник" и правил чупки в кръста, не може да изпълни функцията на комисията", каза Атанасов.

Фактите обаче са по-различни. По време на второто правителство на Борисов правосъдната реформа, инициирана от Иванов, бе бламирана с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Малко преди посочените събития ДПС бе единствената партия, която подкрепи кандидата на "Има такъв народ" за шеф на БНБ Любомир Каримански.

Това се случи и по време на дебата, и в гласуването.