Буферният център в Елхово разполага с 221 фургона за настаняване на бежанци. Капацитетът е 1768 легла, съобщи във вторник директорът на центъра -  главен инспектор Димитър Димитров.

Фургоните са с размери около два на три метра. Оборудвани са с гардероб и общо четири легла - две легла на по два етажа. Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона, съобщава БТА.

Те нямат климатици, но в момента тече обществена поръчка за доставката на над 300 броя, уточни Димитров. По думите му към момента няма информация колко украинци ще бъдат настанени.

А първите украински граждани днес пристигнаха в буферния център.

С два автобуса дойдоха около 100 души, съобщаа БТА. Дошли са обаче и хора с личните си автомобили и те също са настанени.

На място има и доброволци от БЧК.

Изграденият през 2019 г. център е предвиден за настаняване на нелегални мигранти през българо-турската граница и е от затворен тип за временно настаняване. 

Според директора предстои смяна на статута на центъра и прехвърлянето му за временно за управление към Държавната агенция за бежанците. 

По думите му движението на украинските бежанци няма да бъде ограничавано. Осигурени са около 24 души обслужващ персонал. Центърът е с денонощна охрана. 

Създадена е организация за транспортирането и настаняването на украински бежанци от хотелите по Черноморието в буферния център в района на "Гранична полиция" в Елхово, обяви по-рано днес областният управител на Ямбол Васил Александров.

"Държа да отбележа, че бежанският център в Елхово не е хотел, а временен център за настаняване", каза Александров.

Той допълни, че с кмета на Елхово е организирано изхранването, което първоначално ще бъде с кетъринг, а в зависимост от броя на пристигналите ще се търсят и други варианти. Ще бъдат осигурени при необходимост бебешки храни и памперси, когато станат ясни списъците с пристигащите.

На място в центъра в Елхово ще има медицинско лице, а при нужда от лекарска помощ, болниците в Елхово и Ямбол могат да приемат украинци,  каза още областният управител на Ямбол.