Украйна губи от 60 до 100 войници на ден във войната с Русия и изпълнява ролята на "отбранителен периметър" на Запада, казва украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американската кабелна новинарска телевизия "Нюзмакс" (Newsmax).

„Ние сме отбранителният периметър“, казва Зеленски. "Ние сме силният отбранителен периметър. Това не е нещо конвенционално. Не е нещо естествено. Това е физическата бариера, съставена от нашите хора".

Зеленски казва още, че „Бог е на наша страна“, а Русия и Путин представляват „тъмната сила“.

„Трябва да осъзнаем коя е тъмната сила: това е Русия“, казва Зеленски. „И Русия със сигурност няма да спре в Украйна”.

„А другите страни, бившите републики на СССР и членовете на ЕС – някои от тях вече са членки на НАТО – те вече са застрашени".

Зеленски вижда „слабост“ на Путин и Русия не само в неуспеха  да окупира по-малка съседна държава, но и в опитите да го елиминира като неин лидер.

„Опитът да се убие лидерът на тази или онази страна е слабост, бих казал“, казва украинският президент. „Ако не можеш да разговаряш, това е слабост”.

„Всички разбират, че съм тук“, казва той. "Можете да хвърляте бомби на това място. Но какво ще постигнете?"

Путин не може да спечели и светът трябва да спре да го защитава на фона на последните му „зверства“, заявява Зеленски.

„Сега той е почти изолиран“, казва украинският държавен глава. "Светът винаги му дава шанс, защото санкциите не са наложени напълно. Има пропуски на някои от лидерите, които казват, че на руския лидер трябва да се предложи изход."