Длъжни сме да се съмняваме в изборния процес, но да излезе председателят на ГЕРБ и да каже "100% машините са пипани", не е изразяване на съмнение, а поредното безотговорно решение.

Това написа депутатът и бивш министър на електронното правителство от ДБ в последното редовно правителство Божидар Божанов.

Той коментира твърденията от ГЕРБ и в частност на Бойко Борисов, че машинният вот е манипулиран, а днес Тома Биков влезе в още конкретика като предположи, че гласовете "Не подкрепям никого" всъщност са били за ГЕРБ.

"Колкото по-висок резултат има ГЕРБ, толкова повече гласове "не подкрепям никого" има"- това е базово неразбиране на това как работи статистиката", отбелязва Божанов в публикация във фейсбук.

И добавя, че водещите в Нова тв по време на участието на Биков също са хванали проблема в графиката му - напълно нормално е колкото е по-голям избирателният район, толкова повече да са гласовете за ГЕРБ и повече за "Не подкрепям никого". Няма корелация между двете, демонстрира Божанов с реално сравнение на процентите и своя графика:

Той припомни и че през 2017 г. е имало 87 000 гласа за "Не подкрепям никого", резултат, който е съотносим с този от последните избори на 2 октомври. Той добави, че трябва да се вземе предвид и че се гласува за четвърти път на парламентарен вот в рамките на година и половина.

Бившият министър коментира и друго обвинение от страна на ГЕРБ - че оттам не са получили достъп до изходния код на машините. Както стана ясно още преди дни, ДБ и ПП, но и ГЕРБ са имали такъв достъп, осигурен след съдебни искове на "Демократична България" срещу ЦИК. Представителят на ГЕРБ обаче не е отишъл.

Днес Биков обяви, че това е станало, защото не са получили покана, а и "един час не стига" да се прегледа кодът, нужни били два месеца. Всъщност покана е имало и към трите партии, поискали и получили достъп до кода.

"Не беше един час. Никой не ме изгони, но прецених, че базовите сценарии, които могат да се проверят в рамките на деня, съм ги покрил. Напомням, че ние затова обжалвахме решението на ЦИК, искайки повече време. Представителите на ГЕРБ в ЦИК какво отношение взеха по жалбата?", пита още Божанов.

Както той подчертава, представители на ГЕРБ всъщност многократно блокираха опитите на ДБ да направи процеса по-прозрачен.

Според Божанов не са нужни два месеца, в рамките на деня той е проверил с автоматизирани тестове всички места, които пишат по файловата система (т. е. там, където има най-голяма опасност от манипулация).

"Предложенията за подобрения на Изборния кодекс ги приветствам по принцип, но в случая има риск да са "капан", и като се отвори темата, ГЕРБ да предложи връщане на хартията", смята той.

И дава друг вариант, който да не включва редакция на изборния закон - ЦИК да предложи допълнително споразумение към договора, с което да осигури достъп на експерти и след изборния ден. Според него и от фирмата зад машините - "Смартматик" - не би трябвало да откажат, тъй като било в техен интерес.

Бившият министър не пропусна да отбележи и друго противоречие в тезите на ГЕРБ:

"Г-н Биков твърди, че докато съм бил министър, не съм свършил нищо за прозрачността на машинното гласуване. Реалността е друга - дотолкова друга, че медии, приближени до ГЕРБ, ме обвиниха, че съм се месил на ЦИК, тъй като от МЕУ сме изпратили проект на правила за достъп до кода. Така че да решат кое е - че съм работил с ЦИК и съм изпращал документи, или че нищо не съм направил."