"Машините са пипани, 100%." С тези думи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път се усъмни в честността на вота, атакувайки устройствата за гласуване, които партията му навремето подкрепи, а после поде кампания за масовото завръщане на хартията. Този път Борисов се хвана за това, че над 87 000 души (той даже сви бройката до 70 000) на 2 октомври са натиснали опцията "Не подкрепям никого" и заяви: ГЕРБ ще иска достъп до изходния код и веднага ще адресира това си искане до Централната избирателна комисия (ЦИК).

Изказването си Борисов направи както обикновено на живо, чрез стрийм във фейсбук профила му. А после от партийния пресцентър затвърдиха: "Сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица. Това настоява ГЕРБ в писмо до Централната избирателна комисия, Министерство на електронното управление и "Сиела Норма" АД. Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани. "Машините са пипани. Аз се надявам ЦИК да ме опровергае и да разреши на компютърните специалисти от всички партии да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Нека отворят и да погледнат, за да нямаме тези съмнения", цитиран е Борисов, който недоумява, как над 80 000 души вместо да си почиват в неделния ден, отиват до урните само и само да посочат изрично, че не подкрепят никого.

Дотук добре, обаче на ГЕРБ, а и не само, такъв достъп вече бе предоставен - преди вота. Това бе напомнено на Борисов и от самата ЦИК, и от бившия министър на електронното управление и новоизбран депутат от "Демократична България" (ДБ) - Божидар Божанов. ДБ бе формацията, която дори води съдебна битка за предоставянето на кода.

След изявлението на Борисов от ЦИК излязоха със съобщение, в което напомнят, че със свое решение от 5 септември 2022 г., е определен редът за участие на представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, и на Българската академия на науките, в процеса на удостоверяване по чл. 213а Изборния кодекс (в него се посочва че в процеса на удостоверяването може да участват представители на регистрираните политически формации, на НПО и др., "като на лицата се предоставя достъп до устройствата, документацията и изходния код по ред, определен от ЦИК).

"Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК. Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ", допълват от ЦИК.

И посочват поименно представителите на партиите, получили достъп до кода  - Виктор Ботев ("Продължаваме промяната"), Божидар Божанов (ДБ) и... Явор Томов от ГЕРБ.

Като участник в процеса, Божанов реагира с пост във фейсбук. За да разкаже, че представител на ГЕРБ така и не се е появил.

"Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава.

Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване", пише Божанов.

И допълва:

"Припомням, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от "Демократична България". На предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против решение на ЦИК за даване на достъп. Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден. 

Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента - експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят - кампанийно и неинформирано.

Обещавам, че ще разяснявам добронамерено на всички колеги в Народното събрание как работи машинното гласуване, какви са рисковете и как да бъдат минимизирани."

Видимо от изказването на Борисов, партията му иска да гледа кода постфактум. Изборни експерти коментираха пред Клуб Z, че ЦИК не може да вземе самостоятелно подобно решение, тъй като е обвързана с договор. Собственик на кода е "Смартматик", компанията производител на машините и партньор на "Сиела". В ИК е описано, че кодът се предоставя по време на удостоверяване на пригодността на устройствата, т.е. преди вота, но за да се предостави той на трети лица след избори, трябва разрешение на собственика, защото това не е уредено в закон, както и в договора.

Рецидив

Иначе, "любовта" на лидера на ГЕРБ към машините за гласуване може да се определи като "пословична". При всеки вид избори откакто са въведени устройствата, независимо дали масово, както е сега, или ограничено, както бе допреди 45-ия парламент да ги превърне в основен способ за гласуване, Борисов винаги съзира манипулация и машинация. 

Малко преди да поиска достъп до кода, лидерът коментира в този контекст и фактът, че по време на вота на 2 октомври, при две машини се изиса "Дневникът е подправен". ЦИК преустанови гласуването с тях и възложи проверка. "Установи се, че едната машина е с хеш код от изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември, а втората машина е с хеш код от изборите през юли миналата година", е установила проверката, съобщи БНР, цитирайки заместник-председателя на ЦИК Емил Войнов.

"Драма" в ГЕРБ имаха и с броенето на контролните разписки от машините - тема, пак подета от Борисов. Изначално т.нар. електронни бюлетини трябваше да се сверят като брой с данните от протоколите, извадени от машините в края на изборния ден, като извадка, т.е. на случаен принцип. Но заради непрестанното говорене за възможни манипулации накара ЦИК да вземе решение да се броят всички разписки. Това е така от два вота насам.

Още по-преди лидерът на ГЕРБ "вдигна темата" с никнещите тук и там из страната допълнителни машини на "Сиела", внесени, според него, "незаконно" в страната. Сагата се точи с дни, докато се установи накрая, че тези машини нямат нищо общо с купените от държавата и охранявани от нея в специален склад.

Пак Борисов, през юли м.г., обяви, че "виден протестър от "Демократична България", манипулира машините", избрявайки поименно имената на няколко ИТ специалиста към ЦИК, близки, според ГЕРБ, до ДБ и ПП.

В 47-мото Народно събрание ГЕРБ, в колаборация с БСП, направи всичко възможно, за да се отвори отново Изборния кодекс, за да се разпише в него, че избирателите могат да изберат с машина ли искат да гласуват или с хартиен бюлетина. С измененията от 45-ото НС с бюлетини се гласува само в секциите с под 300 избиратели, или ако устройството не сработи в изборния ден. Усилията на хората на Борисов и социалистите не дадоха резултат - двете партии бяха бламирани от останалите формации в НС, от липсата на мнозинство в правната комисия, а веднъж ги спъна и един единствен глас - този на депутата от БСП, днес служебен министър на правосъдието - Крум Зарков.