Президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да говори пред депутатите в първия ден на парламента на неговото учредително заседание. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не са подкрепили предложението на ГЕРБ на срещата в Народното събрание по темата.

Темата ще бъде обсъдена отново на първото заседание на председателския съвет, когато той се сформира. За целта трябва да бъде избран председател и заместник-председатели.

От "Демократична България" обясниха, че България първо трябва си свърши домашната работа - да се конституира парламент и да се гласува решение за изпращане на военна помощ на Украйна.

"За съжаление, не беше постигнато решение президентът на Украйна да бъде поканен за видеообръщение на първия ден, но постигнахме единодушие да бъде поканен на първия председателски съвет", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС след проведената среща в НС.

На срещата присъстваха представители на ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Не бяха забелязани политици от "Възраждане", "БСП за България" и "Български възход".

Захариева обясни, че зависи от всички партии кога ще бъде съветът. Ние предпочитаме да бъде още в сряда, ако е възможно.

"Неслучайно ГЕРБ-СДС предложи да бъде знаково на първия ден на парламента, но това не беше подкрепено от колегите от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", уточни Захариева.

Ако бяхме поканили президентът Зеленски на първото заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля, както и към проблемите, които са се стоварили върху България, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Той даде пример с високата инфлацията, високите цени на електроенергията, скъпите цени на горивата.

Според Митов "Демократична България" и „Продължаваме Промяната“ са нямали сериозни аргументи защо да не бъде поканен президентът Зеленски да се обърне към българския парламент на първото заседание.

"Ние отправихме покана към "Демократична Бълария", когато се внася предложението за военна помощ за Украйна, да го направим съвместно. Нямаше отговор, ще видим тепърва какво ще стане", каза още Митов.

"Демократична България" ще внесе проект на решение за изпращане на военна помощ за Украйна в първия работен ден на Народното събрание. Както и 25 мерки, в конкретни законопроекти и проекти на решения, които да обхващат различни области и да са насочени към решаване проблемите на българския народ. Това коментира Надежда Йорданова.

Тя заяви, че е постигнато съгласие на първия председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към Зеленски да се изкаже пред парламента.

"Въпросът дали това да се случи на откриването беше внимателно обсъден", каза Йорданова.

Според "Демократична България:, най-добрият начин това да се случи е след конституиране на Народното събрание и поставяне на дебат на предложението за предоставяне на оръжие,

Сезгин Мехмед от ДПС съобщи, че е било взето решение този въпрос да бъде обсъден отново на първия председателски съвет след конституирането на НС. Мехмед посочи, че движението подкрепя предложението на ГЕРБ за изслушване на Зеленски.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му обмисля дали да покани като свои гости посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото Народно събрание. Той коментира темата пред сградата на парламента.

Вчера мнозинството от политическите сили в НС подкрепиха предложението на "Демократична България" посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на първото заседание на новия парламент.

"Решението за покана към Митрофанова и Лешуков ще бъде в зависимост от това до каква степен ще напреднат провокациите на "Демократична България", "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС", обясни Костадинов.

"Възраждане" няма да подкрепи предложението за изслушване на Володимир Зеленски, което ще се обсъди на първия председателски съвет на парламентарните групи в парламента. Костадинов заяви, че темите за посланиците на Русия и Беларус, както и за изслушване на Зеленски, са обидни за българските граждани.