Окръжен съд-Плевен чете осъдителни присъди на трима полицаи, откраднали цигари от склад за веществени доказателства. И. Д., Е. Х. и Д. М. са дългогодишни служители - от 1990-те, а единият дори бил шеф на Второ районно в града.

Първата инстанция постанови да лежат ефективно по 10 години при първоначално строг режим.

Случката е от несъвсем близката 2014 г., а делото влиза в съда през 2018 г. Отнетите цигари "с намерение да ги присвоят" пък са изчезнали между януари и октомври 2014 г. от мобилизационна база в землището на с. Згалево,

Щетата е оценена на 2 364 251.95 лв, така случаят е преценен като особено тежък и стойността на отнетото имущество е в особено големи размери. Освен, че са се сговорили за престъпленията, те ползвали "технически средства" - навремето по делото се разбра, че едното е стълба.

Успехът е на Софийска градска прокуратура, която внесе обвинителния акт навремето, и която се похвали днес с резултата.

Тримата могат да обжалват пред апелативната инстанция.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Трима служители на МВР са осъдени на по десет години „лишаване от свобода“ за кражба на веществени доказателства за над 2 млн. лева

По предявено обвинение от Софийска градска прокуратура (СГП) Окръжен съд – Плевен призна за виновни подсъдимите E. Х., И. Д. и Д. М. в извършването на престъпление по чл. 196а, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвинителният акт е внесен в съда на 11.06.2018 г. Работата по случая е започнала през 2016 г., като първоначално разследването е било наблюдавано от РП-Плевен, а впоследствие е било продължено от НСлС под ръководството и надзора на СГП.

Тримата подсъдими били колеги и приятели. И. Д. започнал кариерата си в МВР през 1994 г., а Е. Х. и Д. М. през 1998 г. В течение на времето те заемали различни длъжности, като двама от тях били назначавани и на ръководни такива. Един от подсъдимите бил и разследващ полицай. Отстранени са от длъжност през 2017 г. със заповеди на министъра на вътрешните работи.

С присъдата подсъдимите са признати за виновни в това, че в периода от януари 2014 г. до октомври 2014 г. в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен в землището на с. Згалево, обл. Плевен, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на технически средства, са отнели чужди движими вещи – собственост на държавата, а именно акцизни стоки (тютюневи изделия) – общо 382 134 броя кутии цигари, представляващи веществени доказателства по досъдебно производство по описа на Районна прокуратура – Плевен, всички на обща стойност 2 364 251.95 лв. с намерение противозаконно да ги присвоят. Тримата подсъдими са се сговорили предварително за осъществяването на кражбата, която представлява особено тежък случай и стойността на отнетото имущество е в особено големи размери.

Съдебният състав в Окръжен съд – Плевен наложи на всеки един от подсъдимите наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Времето от осем месеца, през което са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“, се приспада от наказанието „лишаване от свобода“.

Присъдата на Окръжен съд - Плевен не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.