Унгария блокира приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз.

Това са съобщили няколко дипломатически източници, цитирани от Франс прес и БТА. "Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните-членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90 процента до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна. Това ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк".

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан даде съгласието си за този нов пакет от санкции, който трябваше да бъде финализиран вчера по време на среща на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила. В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, е казал дипломатически източник пред ФП.

Поредното унгарско „не“ е заявено на среща на постоянните представители на страните членки, които трябва да дадат зелена светлина на пакета от санкции, преди те да бъдат одобрени от Съвета на ЕС. Унгария цял месец блокира приемането, за да получи исканата двегодишна отсрочка на забрана за внос на руски петрол.

Днес посланиците отново ще се съберат в Люксембург, за да обсъждат санксциите.

Друтги държави обаче също са изказали резерви, твърди „Политико“. Те били свързани най-вече с опасения от силно отрицателен ефект върху единния пазар.

Същевременно растат призивите за по.-добро координиране между държавите на приетите досега пет санкционни пакета, допълва „Политико“. Те идват най-вече от Нидерландия. Нейният координатор за спазването и прилагането на санкциите Стеф Блок днес ще има среща в генералния секретариат на Европейската комисия.

Нидерландия е силно засегната от наложените вече ограничителни мерки поради факта, че една трета от търговията между ЕС и Русия минава през пристанище Ротердам. Властите в страната досега са замразили руски активи на стойност 600 милиона евро.

Едно от предложенията на Нидерландия е европейски протокол за действията към действащи в Европа санкционирани компании. Например трябва ли да бъдат изплащани заплати в случай, че фирмата е голяма и има много на брой служители. Трябва да бъде изработен общ стандарт по въпроса в ЕС, заявява Стеф Блок пред изданието.

Друга идея на Хага е по-лесният достъп в Европа до информация за крайния собственик. Целта е да се разбере кой в крайна сметка оказва решително влияние върху компанията. В момента обаче това е невъзможно поради правилата на ЕС за защита на личните данни.

Европейската комисия трябва да споделя с националните власти информация преди публикуването на санкциите в Официалния вестник на ЕС, иска още Нидерландия. Така ще бъде гарантирано, че наказаните лица няма да могат да прехвърлят активите си преди тяхното замразяване.