В последните няколко седмици американският милиардер Илон Мъск изненада света с туитовете и изказванията си - не защото не е писал глупости в любимата си социална мрежа и преди, а защото за пръв път се намеси в големи глобални проблеми.

Мъск първо пусна анкета с различни предложения за спирането на войната в Украйна - до един взети от наръчника с опорки на Путиновата пропаганда. После пък откри решение и за напрежението между Китай и Тайван - като предложи Тайван да се управлява от комунистическата диктатура подобно на Хонконг.

Хонконг и Макао доскоро бяха специални административни зони, управлявани на принципа "една държава, две системи". Или другояче казано - в континентален Китай е налице комунистическа диктатура, в Хонконг и Макао - донякъде демократично местно управление със свои административни и управленски принципи, независими съдилища и институции. Концепцията е създадена през 80-те след преговори с Великобритания, някога управлявала двата региона като свои колонии. През 2020 г. Китай очаквано наруши тези принципи и на практика започна да поглъща двете административни зони.

Преди седмица Мъск обяви пред "Файненшъл Таймс", че препоръчва Тайван да стане част от континентален Китай по същия модел - всъщност идея на покойния Дън Сяопин, управлявал Китай до 1997 г. Очаквано, настоящото управление на Си Дзинпин аплодира предложението на милиардера.

Само дни след това в Китай два модела на Tesla, компанията за електромобили на Мъск, получиха данъчни облекчения в един от най-големите пазари в света.

Седмица след анкетата си за Украйна пък Мъск, който в началото на войната щедро предостави терминали за интернет на Украйна от своята сателитна система Starlink - изключително ценни заради атаките на руснаците срещу украинската инфраструктура, милиардерът обяви, че вече не може да плаща сметката, която според него ще достигне 120 млн. долара до края на годината. И призова Пентагона да поеме плащанията.

Още през юни Мъск поиска държавна помощ от 30 млрд. долара за финансиране на Starlink - макар много от дейностите на проекта вече да са получили държавни помощи в САЩ и по света.