Британската кралица Елизабет Втора се появи днес на балкона на Бъкингамския дворец по време на честванията на своя платинен юбилей, за да поздрави войниците, които се връщаха от военния парад в нейна чест, предаде ДПА.

Тя наблюдаваше преминаващите гвардейци и офицери заедно с други представители на кралското семейство.

Хиляди хора се бяха събрали по улиците, за да станат преки свидетели на пищната церемония, датираща от 17-и век.

Кралицата, която е начело на въоръжените сили, внимателно инспектира военните отвисоко, докато стоеше заедно с братовчед си, херцога на Кент, който е полковник от шотландската гвардия.

Облечена в синьо палто на Анджела Кели, което носеше за официалния си портрет, и подходяща шапка, 96-годишната Елизабет Втора държеше бастун. Тя прие поздрава на конните войски от балкона на Бъкингамския дворец, под развятото кралско знаме, съобщи Франс прес.

Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, бяха сред гостите, които наблюдаваха военния парад. Те се присъединиха към множество кралски особи, сред които Кейт, херцогинята на Кеймбридж, и Камила, херцогинята на Корнуол.

Смята се, че това е първата лична среща на Кейт и Меган, откакто Хари и съпругата му се преместиха през 2020 г. в Съединените щати.

Множеството се зарадва на трите деца на Кейт и принц Уилям - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи - които преминаха с гордата си майка на шествие с карети.

Това бе първата публична разходка на младите кралски особи по време на започналите днес четиридневни тържества във връзка с юбилея. 

От представителите на кралското семейство отсъстваше дискредитираният син на Елизабет Втора принц Андрю, отбелязва АФП.

Британската кралица, която има проблеми с придвижването, беше заместена в обичайната си роля от престолонаследника - своя син принц Чарлз, който инспектира гвардейците в техните алени туники и мечи кожи.

Обединеното кралство се радва на специалния дълъг празничен уикенд, изпълнен с пищност, парадност и празненства, за който милиони знаменитости и обикновени хора ще се съберат, за да отдадат почит на Елизабет Втора.

Най-малко двама души предизвикаха смут на военния парад в Лондон днес по случай платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс.

На телевизионни кадри се вижда как те, прескочили бариерите на булевард "Мол", който води към Бъкингамския дворец, изтичват до маршируващите войници, преди да бъдат задържани от полицията.

Мъжете лягат пред оркестъра, като единият от тях има нещо като златна корона на главата си, а другият държи някакъв транспарант, след което полицаи ги извличат настрана.

БТА