Озлем Тюреджи и Угур Сахин, съпрузите, съосновали BioNTech, обещават ваксина срещу рак до 2030 г. в интервю за Би Би Си.

Компанията, която си партнира с Pfizer за първата иРНК ваксина срещу COVID-19, ще ползва същата технология и срещу рака.

"Вярваме, че това ще стане, определено, преди 2030 г", коментира проф. Сахин. "Можем да ползваме индивидуализиран ваксинационен подход, така че веднага след операция, пациентите да получават персонализирани ваксини, да предизвикаме такъв имунен отговор, че Т-клетките в тялото на пациента да проверят за оставащи туморни клетки и в най-добрия случай да ги елиминират."

Проф. Тюреджи пък споделя своя личен опит от раково отделение, в което е работила като млад медик. Безпомощността на лекарите я е мотивирала да започне изследвания в областта.

За двойката ваксината за COVID-19 е страничен проект, който обаче наля в BioNTech средства и ресурси за основата цел - ваксината срещу рака. Те уверяват, че науката зад тяхната технология е принципно доказана. Остава да се види как лекарите ще включат ваксинацията в комплексното раково лечение.