Бившата служебна министърка на икономиката Даниела Везиева е плагиатствала при създаването на дисертацията си.

Това е становището на четирима арбитри като днес беше публикуван официалният доклад от Комисията по академична етика при министъра на образованието.

 
"На основание настоящия доклад, министърът на образованието и науката следва да запознае ръководството на НВУ „Васил Левски“ с резултата от извършената проверка. Ректорът следва да упражни предвидените в ЗРАСРБ правомощия за отнемане на научна степен и в срок от 60 (шестдесет) дни да уведоми Министерството на образованието и науката за предприетите действия", е заключението на документа.

Според един от експертите плагиатствано е 86 на сто от съдържанието на дисертацията на Везиева, "копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“.

"Плагиатство, което шокира с размерите си"

Категорично е и становището на арбитър 2:

Запознат съм с проверка чрез система за откриване на плагиатство, установила, че при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани (плагиатствани) от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%. Ако моята проверка допълнително завишава този убийствен процент, това е защото компютърната система не е открила явно в интернет пространството някои от източниците. Те вероятно не са качени там“. Според заключението на арбитър 2, в дисертационния труд и в автореферата на г-жа Д. В. „е налице плагиатство в особено големи размери... което... шокира с мащаба и обхвата си“.

Подобни са и констатациите на другите двама арбитри.

Според правилата, на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична етика е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

Проверката по дисертацията на министърката във второто служебно правителство на Румен Радев - Даниела Везиева (която пое поста от Кирил Петков) бе извършена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в разработката си за придобиване на научна степен "доктор" бившата служебна министърка на икономиката е използвала чужди материали. Тогава тя определи сигнала като политическа атака.

"Правилно подбран момент. Предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния кабинет."

Научен ръководител на Везиева е Венелин Кръстев Терзиев, една "всестранно надарена" личност. Две от научните му степени са получени с плагиатство, това беше заключението на Комисията по академична етика, оповестено в края на март т. г.

Въпреки съмненията около авторството на дисертацията и етичните въпроси, които подобно поведение събуждат, кариерното развитие на бившата министърка не спира - тя междувременно беше назначена в борда на директорите на БДЖ.