Проверка за плагиатство е започнала Комисията по академична етика към образователното министерство - по отношение на дисертационния труд на служебната министърка на икономиката Даниела Везиева, съобщи БНР.

Трудът на Везиева, който според сигналите на заинтересовани хабилитирани лица е в 95% плагиатстван, всъщност се разглежда заедно с дисертациите на още трима души, защитили докторска степен под един и същи научен ръководител.

Става дума за проф. Венелин Терзиев, колекционер на дипломи, освободен наскоро от Русенския университет заради ниска атестация. Той е бил научен ръководител на Везиева, но и на зам.-ректорката на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и Марин Георгиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия. Те до един са разследвани за плагиатство, а от БНР твърдят, че става дума за "фабрика" за научни степени и публикации.

Проверката е минала изискването за допустимост и в момента се разглежда по същество от Комисията по академична етика. Дисертацията на Везиева - "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", е в огромна степен преписана от други източници. Оригинални са само 9 страници - заглавие и увод, твърдят сигналите.

Пред БНР Везиева заявява две неверни твърдения. Едното е, че е доктор по икономика, както пише и на сайта на министерството. Всъщност тя е доктор по национална сигурност, завършила в Националния военен университет във Велико Търново, който не предлага обучение в направление "Икономика". Служебната министърка е завършила във факултет "Общовойскови"

На въпрос дали е притеснена от проверката, тя заявява:

"По отношение на моя процес на докторантура - не."

Второто неверно твърдение е, че е имала трима научни ръководители. 

"Не, те са трима. Екип са от научни ръководители. Може би аз знам по-добре кой е научния ми ръководител, нали?", сопва се тя на репортерката от БНР.

Буквално за минути обаче може да се намери подписан от Везиева документ - становище в отговор на рецензиите и забележките на научното жури на дисертацията й - в което тя благодари на двамата си научни ръководители - проф. Венелин Терзиев и доц. д-р Марин Петков, също обвинен за плагиатство.

Онлайн може да се намери и авторефератът на дисертацията й. Любопитно е, че в списъка на научни публикации по нея могат да се намерят основно три имена - на самата Везиева, на Венелин Терзиев, на Марин Петков и на Екатерина Арабска, също обвинена в плагиатство.

Малко по-късно, вече в кулоарите на парламента, министърката нарече информацията за предполгаемото й плагиатство "политическа атака". Причината - последните драми в Държавната консолидационна компания и решението й да уволни тримата, назначени от ГЕБР директори там.

Очевидно и това ще бъде основната защитна линия на Везиева, която неколкократно спомена ДКК и отпора, който старите директори й давали. Министърката дори допуска, че тези, които я атакували имали очакване тя да остане в редовния кабинет. Всъщност, както и самата тя е казвала, такива дори малки възможности към този момент няма. 

"По-скоро съм изненадана, че се коментира плагиатство по отношение на труд с научен ръководител. За плагиатство може да бъде обвинен докторант от научния си ръководител", продължава разсъжденията си Везиева, цитирана от бТВ.