Русия би използвала ядрено оръжие, за да запази контрол над Крим. 

Това обяви в Туитър собственикът на SpaceX Илон Мъск.

"Ако Русия е изправена пред избора да загуби Крим или да използва ядрено оръжие, тя ще предпочете второто. Вече санкционирахме Русия по всеки възможен начин, какво още има да губи? Ако ѝ отвърнем с ядрено оръжие, тя ще използва ядрено оръжие и ще имаме Трета световна война".

"Без значение дали ни харесва или не, Русия възприема Крим за своя територия. Крим е също от критическо значение за националната сигурност на Русия, тъй като той е най-южната ѝ военноморска база. От тази гледна точка загубата на Крим ще е все едно САЩ да останат без Хаваите и Пърл Харбър, добави Мъск.

В друг свой туит милиардерът отбелязва, че жителите на Херсон и Запорожието "вероятно" не искат да са част от Русия.

Поредицата скандални публикации на Мъск предизвика реакция от съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

"Илон Мъск, ако капитулираме всеки път, когато чуем заплахи за ядрено оръжие, в колко вариации на тази конфронтация SpaceX ще се превърне в SpaceZ с Дмитрий Рогозин като главен изпълнителен директор? И колко още страни ще започнат хаотична ядрена надпревара, за да се защитят? Съмнителна стратегия..."

В началото на октомври Илон Мъск публикува анкета на страницата си в Туитър с предложение за мирно споразумение между Русия и Украйна при следните условия - референдум с участието на експерти от ООН в четирите анексирани от Москва територии; Крим да бъде руски; Украйна да поеме ангажимента да остане неутрална. Идеите на милиардера очаквано предизвикаха множество критики от лагера на украинците.

Междувременно основателят на консултантската компания Eurasia Group Иън Бремър обяви, че малко преди да публикува анкетата си, Мъск е говорил по телефона с Владимир Путин. Собственикът на SpaceX отхвърли твърденията.

Световните агенции разпространиха документ от страна на американската компания към Пентагона, в който тя настоява Америка да поеме разходите по поддържането на важните за Украйна терминали Starlink. Вчера обаче Мъск отново се отметна и увери, че фирмата му ще продължи да подпомага украинската отбрана.