Драматичното взривяване на стратегическия Керченски мост, свързващ Русия с Крим, е както политически и психологически, така и военен удар за Русия и самия ѝ президент Владимир Путин. Нещо повече – този акт бе възприет като лична обида за Путин, който откри моста през 2018 г., с което искаше да покаже не само на Русия и Украйна, но и на целия свят, че анексираният четири години по-рано полуостров Крим завинаги се е завърнал в лоното на Майка Русия.

Русия официално обвини за взрива украинското военно разузнаване. „Установено е, че организатори на терористичната атака на Кримския мост са Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов и негови служители и агенти“, според Russia Today. Трима украински граждани и един арменец са набедени за непосредствени извършители на акта. Пресата също така съобщи и за ареста на друг украинец, влязъл в Русия през естонската граница, който възнамерявал да извърши бомбена атака срещу логистичен център в Брянск - руски град недалеч от украинската граница.

Тази информация съдържа послания, предназначени както за държави-членки на НАТО, както и към съюзниците им, които заклеймиха руската инвазия, а впоследствие и анексирането на украински земи от Русия. Все още обаче не са известни съществени подробности от разследванията на руското разузнаване, нито как въпросният камион, натоварен с  експлозиви, е  пресякъл руските граници, какви са данните на устройствата за наблюдение и проверка, както и на военните патрули на различни държави. Няма и сведения за съответни „спящи клетки“ на съответни разузнавателни служби или на други структури, които са обезпечили логистично извършването на взрива. Според горецитираната информация, маршрутът на камиона е минавал и през България, Грузия и Армения. Всичко това е крайно неубедително, за да бъде прието за чиста монета.

Киев от своя страна реагира подигравателно. В отговор на въпрос относно обвиненията на Москва украинската обществена радио- и телевизионна корпорация цитира говорител на министъра на вътрешните работи Андрей Юсов, който каза: „Това, което ФСБ и Следственият комитет твърдят, са глупости“.

Радикалите засилват влиянието си в Кремъл

Трябва да отбележим, че непосредствено преди взривяването на Керченския мост редица западни аналитични центрове алармираха за засилване натиска върху Путин от страна на най-радикалните елементи на върха на руската властова пирамида, поради тежките загуби, понесени от руските сили. Според техните доклади, критиците на руския президент настоявали за радикална ескалация на военните действия като единствен начин за спечелване на войната с оглед на това, че за Русия няма друг изход, освен военна победа. Както знаем, докато западните лидери са в състояние да признаят поражение и/или да постигнат компромисни решения, подобни опции не съществуват за руските лидери днес. За последен път Москва призна за поражението на своята армия в Афганистан, но това беше през 80-те години и тогава Русия беше свръхсила и се наричаше Съветски съюз. Днес ястребите в Москва считат, че ескалирането на войната и заплахата с „ядреното копче“ са най-доброто послание към Запада. Според изследователката във Вашингтонския институт Анна Боршчевская, "тези екстремистки руски елементи, наричани „силоваци“ и оглавявани от Николай Патрушев, генерален секретар на Съвета за сигурност на Русия, винаги са тласкали Путин към по-мащабни действия“. Друг експерт по Русия - Марк Галеоти, също счита, че Патрушев е най-опасният човек в Русия, именно защото тласка Путин към тотална война при мобилизация, както и към пряк държавен контрол върху руската икономика.

Има ли ислямистка следа във взрива?

Засега единственото известно ни име на замесен в атентата е 25-годишният азербайджански младеж Самир Юсупов, който заяви във видеозапис, че е собственик на камиона, който се взриви на Кримския мост, след като руските власти претърсиха резиденцията му в Краснодар в южна Русия,  задържайки баща му след като той не беше намерен . Във видеозаписа, изпратен от Юсупов на платформата Baza Telegram, която публикува актуални новини чрез социалната мрежа Telegram, Самир твърди: „Нямам нищо общо с това, което се случи на моста. Камионът е регистриран на мое име, но го използва братовчед на баща ми - Махир Юсубов на 52 години, който се занимава с превоз на стоки“.

Руската служба за държавна сигурност (ФСБ) изчака няколко дни, преди да съобщи миналата сряда, че властите са арестували петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения във връзка с бомбения атентат, без обаче да посочва самоличността и имената на руските граждани, както и без да уточни, дали принадлежат към сунитската мюсюлманска общност в Русия, или към тези общности в бивши републики на Съветския съюз.

Че в Крим действат ислямисти, свидетелства фактът, че миналия август - осем години от анексирането на Крим и близо 8 месеца от започването на война срещу Украйна, агенцията Спутник разпространи съобщение на ФСБ, че руските власти са ликвидирали клетка с петима членове на забранената в Русия Партия за ислямско освобождение. ТАСС допълни, че представители на същата партия, които се намират в Украйна, са вербували руски граждани с мюсюлманско вероизповедание. Уточнява се, че органите са иззели комуникационни устройства и цифрови носители на информация, които са били използвани за терористични цели. Не е ясно, дали въпросната партия е успяла да задейства вербуваните руснаци и дали има друг руснак или мюсюлманин от кримските татари, свързани с гореспоменатата клетка. Няма логика, атентаторът-самоубиец да е бил немюсюлманин. Досега не е известен случай на самоубийствен атентат, извършен от християнин, с изключение на приелите исляма европейци и американци.

Коя е Партията за ислямско освобождение?

На основа на публикациите на тази партия, чието арабско наименование е Хизб ал-Тахрир ал-Ислами, става дума за политическа организация с екстремистка религиозна ориентация, която е включена в списъка на забранените политически организации в повечето арабски страни, наред с Русия, Китай, Бангладеш, Индонезия, Малайзия и др. Според базирания в Москва кореспондент на в. "Ал-Шарк ал-Ааусат" Раед Джабр, тази организация е активна в Централна Азия, Кавказ и дори в Татарстан, като влиянието ѝ се е увеличило след разпадането на Съветския съюз. Раед Джабр също информира, че след анексията на Крим Хизб ал-Тахрир ал-Ислами е засилила присъствието си на полуострова. На 30 юли 2014 г. членове на партията са получили присъди лишаване от свобода от 7 до 11 години по обвинения в подготовка за извършване преврат. Според цитирани от него данни от руски центрове, броят на привържениците ѝ възлиза на около един милион граждани на 58 държави.

В мнозинството си кримските татари признават суверенитета на Украйна над полуострова. Както е известно, татарите имат дълбоки корени в Крим, който обитават поне от тринадесети  век. При това, те формират сунитска мюсюлманска етническа група, която говори език, принадлежащ към копчакския клон на тюркското езиково семейство. Това означава, че езикът им е близък до татарските диалекти в самата Русия. Същият източник съобщава, че след взривяването на оръжейните погреби в Крим неотдавна, кримските татари са станали обект на ограничителни мерки. Това обстоятелство засилва вероятността, атентатът срещу Керченския мост да е извършен от кримски татари или свързани с тях руски мюсюлмани и/или граждани на републики от бившия Съветски съюз.

Трябва да се отбележи, че изявлението на ФСБ не бе придружено от някакъв снимков материал, който да потвърди провеждането на операцията по елиминиране членовете на Ислямската партия за освобождение, нито от информация за тяхната самоличност. Руският политически анализатор Вячеслав Матузов изтъкна пред Al Hurra.net , че Русия винаги е считала Партията за ислямско освобождение за терористична организация. От своя страна, руското министерство на отбраната съобщи лаконично, че пожарът, причинил експлозията на боеприпаси в оръжеен склад в Крим, е резултат от „саботаж“. Тогава не бе повдигнато обвинение срещу нито една държава или организация, включително и срещу Хизб ал-Тахрир ал-Ислами.

Кримските татари: въоръжени отряди за съпротива

През 2014 г. кримските татари, които представляват мнозинството от мюсюлманското малцинство на полуострова, се противопоставиха на руската анексия и оттогава са подложени на силен натиск от руските власти. След като Съветът на кримските татари беше забранен, Русия затвори местния му телевизионен канал, принуди лидера на татарите  Мустафа Джемилов да напусне страната и проведе арести на татарски активисти. Русия отрича каквито и да било политически репресии, но редовно обявява ареста на онези, които описва като ислямисти или проукраински „терористи" в Крим. А миналата година руските власти попречиха на няколко татарски лидери да влязат в Крим. Доклади на правозащитни организации сочат, че стотици татари са били арестувани. Някои от тях са починали вследствие на мъчения в руските затвори. Представителят на Турция в Съвета на кримските татари Зафер Каратай казва: „Онова, което Путин и неговият режим извършиха в Грозни, Хама, Хомс и Алепо, сега се повтаря в действията им в Харков, Суми и Мариупол. Такива ще са репресиите и в бъдеще".  Каратай прогнозира, че „с напредването на войната ще станем свидетели на унищожаването на градове, клането на хиляди цивилни и милиони хора, които ще бъдат изгонени от домовете си“.

Преди няколко месеца „Кримският ислямски батальон“ излъчи в социалните медии видеоклип, в който негови бойци в село Мотигин, западно от украинската столица Киев, казват, че се бият за своето освобождение от гнета на Русия. Името на този батальон се появи за първи път след революцията срещу  проруския режим на Виктор Янукович 2014г. Той бе създаден през същата година по инициатива на бизнесмена Иса Акаев, който има компания в столицата на Крим Симферопол. Първата партида от неговите бойци, която включваше освен татари, кавказки и украински бойци, беше изпратена в зоните на конфликт със сепаратистите в Донбас (Източна Украйна), а впоследствие батальонът участва и в битките за защита на Мариупол на юг. През 2015 г. той се преименува на „Батальон на кримските татари“, подобно на батальона на Шейх Мансур, чеченския батальон „Джохар Дудаев“ и батальона „Нуман Гилпичан“. Всички те, редом с украинската армия, се противопоставиха на подкрепяните от Русия сепаратистки движения. Базираният в Киев Акаев заяви пред Кримската новинарска агенция (QHA): „Когато руските сили навлязоха в Крим, ние искахме да се противопоставим на руските нашественици и обсъждахме какво можем да направим, като например създаване на наши собствени отбранителни сили, за да защитим нашите хора."

Батальонът „Нуман Гилпичан“

Неотдавна бе съобщено за обединяването на батальона "Кримски татари" на Иса Акаев с татарския батальон "Нуман Гилпичан", който беше основан в Херсон, на 3 км от Крим, и е под командването на Ленор Исламов. До руската анексия последният бе вицепремиер на Крим. Този батальон включва стотици бойци от кримските татари. Той е кръстен на Нуман Гилпичан, мюфтията на кримските татари и президент на кратко просъществувалата миналия век независима Кримска народна република. Болшевишките сили го екзекутират през 1918 г. и хвърлят тялото му в морето, без да позволят подходящо ислямско погребение. И днес той се почита като герой на своя народ.

Турция и кримските татари

Множество изследвания и доклади отбелязват подкрепата на Турция за въоръжените организации на татарите в Крим. Както е известно, Анкара смята полуострова за историческа част от Османската империя, както и че татарите принадлежат към т.нар. турски свят, тъй като говорят турски като майчин език. Турция осъди руската окупация на Крим и отказа да признае анексията на полуострова. Според вестник "Йени Шафак", известен с близостта си до турското правителство, Анкара е подновила подкрепата си за своите сънародници турци в Крим. Миналия септември турските власти разкритикуваха осъждането от руски съд на седем татари, и настояха руското преследване на татарите в Крим да спре незабавно. Разбира се, Анкара официално отрече да предоставя каквото и да е финансиране на татарския батальон в Украйна.

През 2016 г. татарските въоръжени групи взеха решение да се саморазпуснат и да се присъединят към украинската армия. Четири дни след руската инвазия в Украйна, на 28 февруари т.г. Иса Акаев се появи отново във видеоклип с бойци от Кримската бригада до него, за да обяви участието на неговия батальон в отбраната на Украйна. Акаев предупреди руските сили да прекратят инвазията и призова руските мюсюлмани, както и кримските мюсюлмани да откажат да се бият в Украйна: „Присъединете се към украинците. Ако предпочитате, присъединете се към нас. Онези от вас, които не искат да се сражават, нека се върнат по домовете си. Всеки, който остане тук, ще бъде погребан в украинската земя." Медиите разпространиха снимки и видеозаписи на бойците от Кримската бригада на фронтовете в Украйна, от които личи вида на въоръжението, което притежават бойците от татарската бригада.

Засега ФСБ мълчи за самоличността на атентатора самоубиец, управлявал камиона, не разкрива имената на задържаните, участвали в атентата и не публикува техни снимки. Без отговор остават въпросите за ДНК на шофьора на камиона самоубиец и дали той е роднината на собственика на камиона Самир Юсупов. Дали Хизб ал-Тахрир ал-Ислами стои зад тази операция? Ако това е така, радикалните елементи в руското ръководство ще започнат системно разрушаване на нейни предполагаеми бази по подобие на действията на руските сили в Сирия, където бе приложена тактиката на изгорената земя – тактика, благодарение на която сирийската революция бе унищожена и бе възстановен контролът на диктатора Башар Асад върху най-голямата територия в света, овладяна от бунтовнически въоръжени групи. Дали идните дни и седмици ще внесат по-голяма яснота в тази мистерия? Предстои да видим.