Днес е първото заседание на 48-ото Народно събрание, четвърто поред в рамките на по-малко от две години. Този парламент стартира със съвсем малко очаквания, че работата му ще продължи дълго и ще бъде ползотворна заради сложната конфигурация на политическите сили в него и предварителните заявки за възможностите за формиране на правителство.

Все пак как изглежда той откъм числа

В 48-ото НС влизат седем партии - ГЕРБ-СДС с 67 депутати, "Продължаваме промяната" - 53, ДПС - 36, "Възраждане" - 27, БСП - 25, "Демократична България" - 20, "Български възход" - 12. 

Жени - една четвърт

Поредният парламент след серия законодателни органи с кратък срок на действие записва повече от скромно присъствие на жени депутатки. Подобен пример дават и последните правителства като ситуацията е най-натрапчива при сегашния служебен кабинет, в който има цели ТРИ броя министърки.

В 48-ото НС влизат 57 жени от 240 депутати, или грубо едва една четвърт. В проценти съотношението е 23,75 към 76,25, т.е. ярко се демонстрира "полово равенство". 

Около тази бройка се движат и предишните парламенти. Предишният - 54, в 45-ия са 56, в 46-ия - 57. Доста повече са в 44-ия - 65 депутатки. Добрич е за пример  - народните представители от всички партии, които печелят мандати от този район, са жени. 

Сега седем избирателни района в страната ще бъдат представени само от мъже.

Слаба утеха е, че две от парламентарните групи ще бъдат ръководени от жени - ГЕРБ Десислава Атанасова и БСП - Корнелия Нинова.

Стари-млади

Вежди Рашидов се завръща като депутат е и най-възрастният в този парламент - 70 г. Затова и на него са пада честта да води първото заседание.

Най-младата депутатка е 25-годишната Небие Исмет Кабак, която беше народен представител от ДПС и в предишното НС.

Най-ниска средна възраст и този парламент изглежда ще е групата на "Продължаваме промяната".

Ветераните

За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в пленарната зала.

Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си по девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват. Неизменно присъствие в НС е и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, който е избиран в последните девет парламента, информира БТА.

В новото Народно събрание, което предстои да се събере за първи път на 19 октомври, Рамадан Аталай ще е депутат от Пловдив област, Йордан Цонев - отново от Велико Търново, Джевдет Чакъров – пак от Силистра, а Лъчезар Иванов - от 25-и МИР-София.

Цонев за първи път става депутат в 38-ото НС от листата на СДС. През февруари 2001 г. е изключен от СДС заедно с Христо Бисеров. Няколко години по-късно влиза в 40-ото НС като народен представител от ДПС.

Джевдет Чакъров е за първи път депутат в 39-ото НС и народен представител от ДПС във всички следващи парламенти до настоящия включително.

Лъчезар Иванов е рекордьор в групата на ГЕРБ-СДС по парламентарен опит. За първи път става депутат в 40-ото НС от листата на НДСВ, а в следващите парламенти влиза като народен представител от ГЕРБ.

Осмо участие записват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ, лидерката на БСП Корнелия Нинова и колегите ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев.

Мартин Димитров е с най-голям парламентарен стаж в групата на "Демократична България". Избиран е в седем парламента. В 48-ото НС той влиза с преференции като народен представител от 24-ти МИР-София. В 40-ото НС Димитров е депутат от "Обединени демократични сили", в следващия 41-ви парламент – от „Синята коалиция“, а в 43-тото НС - от „Реформаторския блок“.

Настимир Ананиев е най-опитният депутат в групата на "Продължаваме промяната", избиран в три парламента. В 43-тото Народно събрание е народен представител от "Реформаторския блок". В 47-ото НС и 48-ото НС е избран от листата на "Продължаваме промяната". В новия парламент той влиза отново като депутат от ПП от 23-ти МИР.

Нова партия, някои познати физиономии

Най-много непознати лица ще има в парламента от "Български възход". В нея в нова роля на депутати влизат бившият служебен премиер Стефан Янев и регионалната му министърка Виолета Комитова.

Добре познато лице тук, не непременно в добрия смисъл на думата, е Румен Йончев - известен с енергичната си смяна на коалиционни партньорства. Той има и богат парламентарен опит в различни формати. Председателят на "Земеделски народен съюз" е избиран за депутат в пет парламента - в 42-рото Народно събрание е депутат от "Коалиция за България", в 43-тото НС е избран от "България без цензура", а в 45-ото и 46-ото - от "Изправи се! Мутри вън!".

В парламента отново е ноторно известният депутат от ДПС Делян Пеевски. 

В групата на най-голямата ПГ на ГЕРБ основно са познати физиономии. Тук са и шампионите по преференции, макар и иначе не особено изявени досега парламентаристи - бившата хостеса Славена Точева и синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов. Депутат от ГЕРБ ще и друг син - на Нидал и Мадлен Алгафари, Николай. В групата на ГЕРБ място намериха отново и почти всички бивши министри.

Ново попълнение в групата на ПП ще е Васил Пандов, началник на кабинета на здравната министърка в коалиционния кабинет Асена Сербезова и по това време шеф на Надзорния съвет на НЗОК. Депутат от ПП ще е и бившият министър от ИТН Радостин Василев. Друг бивш отцепник от партията на Слави Трифонов също е избран за депутат - Иво Атанасов. 

Най-голямата звезда извън политиката и в този парламент ще е Ицо Хазарта.

Извън 48-ото НС остана и този път бившата парламентарна шефка Цвета Караянчева от ГЕРБ, както и д-р Хасан Адемов от ДПС – знаков депутат с 20-годишен опит. Съпартиецът на Адемов Петър Чобанов, бивш министър на финансите, също не успя да прескочи бариерата. „Демократична България” остава без Антоанета Цонева, Борислав Сандов, Георги Ганев. От БСП не влизат Филип Попов и Александър Симов.