Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и дрога на смяна, тестването вече е започнало по областните дирекции. Официално съобщение няма, но "Нова телевизия" ракрива, че в Бургаско още от вчера е имало проверки в различни полицейски управления.

До мярката се стигна след няколко поредни случаи на полицаи, за които има съмнение, че са употребили наркотици или алкохол.

Пред телевизията Генади Тенев - зам.-председател на най-големия синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обаче казва, че е "доста обезпокояващо", че тестовете, с които се взимали проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. Синдикалистът обяви, че вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат.

"Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете", категоричен е Тенев.

Той подчертава, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.

"Това е поредно безумие на МВР", твърди зам.-председателят на СФСМВР. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Всичко това съвпада с мярката за неотклонение на втора инстанция на полицая от 8-о РПУ в София, който бе заловен със съмнение, че е употребил наркотици.