"Виждам Прага и Варшава, Букурещ и Будапеща, това е руската държава, колко хубави места!"

Това е втората строфа от странна поема, разпространена онлайн от Кирил Стремоусов, зам.-директор на Херсонската военно-гражданска администрация, създадена от руските сили в окупирания Херсон.

Стремоусов продължава в същия дух, като обявява за част от "моята родина" и пагодите в Шри Ланка, Корея и Китай.

"Където карам танк, всичко това е моята любима родина", продължава той.

Обявеният за национален предател от Киев продължава да заявява териториални претенции и върху река Амазонка, пирамидите и река Нил, Вашингтон, Далас, Тексас, Сидни (Австралия), и Индия. За финал обявява, че всички по света обичат руснаците.

Кой е Кирил Стремоусов?

Стремоусов е бизнесмен, последовател на мистични неосталинистки конспиративни теории, антиваксър и многократно провалял се проруски украински политик. 

През 2018 г. става председател на Украинската социалистическа партия в Херсон. Същата година се замесва в няколко побоища и атаки над проукраински журналисти и медии. Украинските социалисти го изгонват през 2019 г.

През 2020 г. участва в кметските избори в Херсон като независим кандидат. На следващата година става част от проруската партия "Держава".

По време на окупацията Стремоусов шумно подкрепя Путин, като обявява, че ще присъедини Херсон към Руската федерация. Затова бива награден с поста зам.-губернатор на областта. През юни ЕС го включи в списъците със санкционирани симпатизанти на кремълския режим. По последни данни Стремоусов не е в Херсон - избягал е от района след началото на украинската контраофанзива.