Руският фронт в Херсонската област се разпадна. Това съобщават специалисти, следящи отблизо бойното поле в Украйна.

През последните часове стана ясно, че украинците са освободили Давидов брод, Старосилия, Велика Олександровка, Новопетровка, Дудчани и други. Край Дудчани се очакваше руснаците да окажат сериозен отпор. Вместо това са побягнали, след като са взривили мост, за да забавят устрема на украинците.

Доказателства за успехи се появяват и под формата на видеа с украински войници и посрещащите ги местни жители. Ето един клип от Давидов брод.

Този пък е от Новопетровка:

Някои експерти интерпретират изтеглянето на руските сили като косвено признание за лошото състояние на армията. Други изтъкват страха сред руските войници да не се повтори сценария "Лиман" - седмици наред украинците постепенно заграждаха града, чиито окупатори така и не получиха подкрепление.

Заповедта за изтегляне бе дадена твърде късно и при бягството в посока Кремина последва клане - смята се, че по пътя са загинали около 500 руски войници, обградени от север, запад и юг от украински бойци.

Без значение кой е водещият фактор, руснаците напълно са изоставили северната част на Херсон. Според военния блог MilitaryLand следващата цел на украинските сили е Нова Каховка.

В типичния си неорганизиран стил, руските войски оставят по пътя "подаръци".

Смята се, че руското отстъпление ще продължи поне до Берислав, който се намира само на 80 км от регионалната столица Херсон.