Заставам пред вас като главен прокурор и гражданин на Република България, защото съм загрижен за родината си и за всички нас, които живеем тук.

Това каза в рамките на изявление-монолог на 4-ия етаж в Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев. Той по много любопитен начин се обяви, че е време за консолидация на институциите и за законови изменения, а... "времето за политическо говорене изтече".

Както Клуб Z писа, по-рано главният прокуор анонсира еднакви писма до депутатите и заяви готовност да ходи в парламента. Призова и да се направи спешна съдебна реформа.

В рамките на изявлението си сега той заяви, че "сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб" (преди дни "Дневник" опита безуспешно да получи по Закона за достъп до обществената информация: на какви данни прокуратурата се базира, че непрекъснато се повтарят фрази за "бум на престъпността" и пр.). Иначе мантрата за провала се повтаря непрекъснато от падането на.. ясно кого от власт през пролетта на 2021 г.

Гешев изказа и мислите на "хората":

"В хората усещането е, че част от държавните институции реално са абдикирали от задълженията си. Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност."

Това ставало с бързи темпове. Той изреди любимите си напоследък теми - войната по пътя, телефонните измами, битовата престъпност, "засягаща все повече живота, здравето, спокойствието и старините на нашите родители, вълната от наркотици, заливаща българските училища" (последното той ползва като чест повод да атакува закриването на Спецпрокуратрата, която между другото няма нито един осъден едър наркодилър от национална известност, б.р.).

Той споменава още миграционния натиск и че „нелегалните мигранти са навсякъде“. След което каза, че сме изправени пред война, която се води близо и сме "пред прага на тежка икономическа и социална криза и то пред наближаваща зима".

"Хората не заслужават наред със социалните трудности, да страдат и от ръст на престъпността", каза главният прокурор, който традиционно не говори за политика.

Затова Гешев каза, че сме "задължени да гарантираме сигурността" на гражданите. И че трябва спешно да възстановим диалога между инситтуциите.

"Незабавни законодателни реформи и мерки за овладяване на престъпността", призова той.

Затова Гешев говори - както и в писмото си до депутатите, за загърбване на конюнктурни и лични различия и постигане на тази цел.

Той напомни, че сам предложил пълна готовност да се срещне с групите в новосформиращото се 48-о НС.

Прокуратурата на Република България ще ангажира целия си експертен потенциал, включително с експертни предложения за промени в законодателството с цел ефективна правна реформа, обеща обвинител №1.

"Надяваме се, че най-после гласът на магистратите ще бъде чут в "професионален, а не в политически в кавички дебат", декларира той след всичко гореизредно за тежките зими и пр.

Изведнъж Гешев провидя и възможна положителна роля на президента:

"Такъв професионален дебат може да се проведе и от президента на Република България като държавен глава и обединител на нацията", предложи той.

"Времето за политическо говорене изтече, време е за незабавни действия тук и сега. Защото заедно българските граждани очакват и ние им го дължим", каза още той.