Фотоволтаично съоръжение на 4000 метра надморска височина бе включено днес в близост до Джъндоу, в китайската провинция Съчуан. Електроцентралата, която ще се изгражда, трябва да достигне 600 MW до септември 2023 г.

Зад нея стои китайският енергиен гигант SPIC, за което това е пилотно съоръжение, което ще се ползва с демонстративни цели. То не е никак малко - с мощност над старите малки блокове на родния АЕЦ "Козлодуй" и 60% от тази на настоящите два работещи блока.

Теорията е ясна - фотоволтаик на по-високо означава по-разреден въздух и по-малка вероятност да бъде засенчен от облаци. По-високата производителност обаче идва на цена - по-лоши метеорологични условия. 

Стопяването на снега, който вали на тази височина през голяма част от годината, както и рискът от избледяване на слънчевите панели са сериозни технически предизвикателства.

Затова и са тествани 127 различни дизайна на мястото на съоръжението, обясняват от SPIC. То всъщност се простира на голяма площ и в най-ниската си точка е на 3900 метра, на най-високата - 4500 метра над морската линия.

Успешното завършване и дългосрочно оцеляване на панелите ще е доказателство за ефективността на дизайна, подчертават китайците.