Маргарита Симонян, главната редакторка RT, се оплака в "Телеграм", че руските издателства отказват да издадат стихосбирката "Поезия на руското лято", в подготовката на която участва руската държавна медия, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Според Симонян дизайнът на корицата на книгата с голямо "Z", неофициален символ на подкрепата за руската агресия в Украйна, е предизвикал протест от страна на издателите. Те обяснили на Симонян, че книжарниците ще откажат да приемат книга с подобна корица.

"Когато се обърнахме към издателствата с предложение да издадем самия сборник със съвременна фронтова поезия "Поезия на руското лято", който сами съставихме, направихме илюстрации и изобщо всичко, те ни отвърнаха:

- "Махнете буквата Z от корицата. Никоя книжарница няма да приеме тази буква".

Този цитат. И това, разбира се, е присъда. На всички ни".

Стихосбирката "Поезия на руското лято" е съставена от RT, а на 5 октомври беше представена в Москва. Сборникът, посветен на "специалната военна операция", включва произведения на повече от 20 руски поети. Авторите възхваляват в стихове смелостта на руските войници в борбата срещу "украинските нацисти" и установяването на "руския свят".

RT е обещала да предостави печалбата от предполагаемите продажби на проекта "Децата на войната", който предоставя хуманитарна помощ на деца в окупираните от Русия територии на Украйна.