Евродепутати проучват възможността да внесат искане за вот на недоверие срещу Европейската комисия, предаде БТА.

Искането не е внесено, уточни говорител на Европейския парламент. За внасянето са необходими подписите на една десета от общия брой на евродепутатите, т.е. 70 от 705.

Правилата предвиждат вот на недоверие да бъде одобрен, ако срещу ЕК гласуват две трети от евродепутатите.

Причина за искането е решението на Комисията от миналата седмица да бъде одобрен националният план за възстановяване и устойчивост на Полша на стойност над 35 милиарда евро. Инициатор е либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Нейни членове изтъкват, че при одобряването на полския план петима еврокомисари са гласували „против“ или са изразили възражения.

Този план  не преследва целите за върховенство на закона, смята нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от ОЕ. Тя, белгиецът Ги Верхофстад и испанецът Луис Гарикано са инициатори на искането за вот на недоверие.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) настояха миналата седмица Варшава да предприеме трайни промени, преди да получи достъп до европейските средства. Сега обаче евросоциалистите смятат да бойкотират искането на тримата либерали, заяви председателят на групата на СиД Ираче Гарсия. Пред „Политико“ тя нарече поведението на колегите си от ОЕ безотговорно, особено на фона на продължаващата вече над 100 дни война в Украйна. Парламентарната група подкрепя решението на Комисията.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) определи действият на полското правителство като мудни и неефективни.

По искане на групата на „Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) днес Европейският парламент ше обсъди споровете около полския план, чието окончателно одобрение зависи от Съвета на ЕС.