Повече от 100 дни след началато на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Русия, клиентите на заведенията в Москва все още може да си поръчат вносен алкохол, но запасите вече се изчерпват, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

"Някои заведения се бяха запасили добре с вносен алкохол, когато всичко това започна, но доколкото зная, след 24 февруари няма нови поръчки за доставки, които са потвърдени", споделя Александър Скрипкин, който управлява два бара в Москва. 

"Алкохолът, който е произведен от чуждестранни компании, в момента е с между 20 и 50 процента по-скъп. А местните марки бира сега са с цени, които са малко по-ниски от тези, на които се продаваха вносните преди 24 февруари", уточнява Скрипкин.

Много чуждестранни компании вече напуснаха Русия, а доставките по море намаляха рязко, което се отрази негативно на по-заможните руснаци, свикнали да консумират марков вносен алкохол.

Тежко е положението с бирата

"Съжалявам, това беше последната бутилка с чешка бира, която имаме". 

С тези думи се обърна сервитьор, цитиран от Ройтерс, към разочарован клиент на ресторант в центъра на руската столица, само месец след началото на войната и налагането на сериозни санкции срещу Русия.

"Крайно нерадостно е положението с бирата", смята 36-годишният компютърен специалист Антон, който работи в Москва за държавна финансова организация. 

"Не говоря само за Paulaner, Pilsner Urquell и другите приятни бири. Изобщо не съм сигурен, че няма да свърши и руската бира. Има проблеми не само с вноса на бира, но дори и на хмел", добавя Антон.

И наистина... Още в началото на април от Съюза на руските пивовари обявиха, цитирани от вестник "Комерсант" и от специализираното онлайн издание inside.beer, че местните производители на бира ще имат сериозни проблеми през лятото, когато запасите им от хмел свършат. 

Руските пивовари са силно зависими от вноса на хмел и на други суровини, необходими за производството на бира.

"Най-сериозните проблеми са свързани с паричните трансфери към доставчиците в Европа и Америка, както и с нарушените вериги на доставки", обясняват от Съюза на руските пивовари.

Големи производители на бира напуснаха Русия

В края на март Carlsberg обяви, че напуска Русия, след като по-рано изтегляне от руския пазар обяви и Heineken.

За Carlsberg, западната пивоварна компания с най-големи експозиции в Русия, това означава значителни загуби. Концернът държеше дял от 27 процента от руския пазар чрез подразделението си "Балтика" - най-големия производител на бира в Русия. 

Руският пазар напуска и белгийската InBev. Втората по големина пивоварна компания в Русия беше съвместно дружество на турската Anadolu Efes и InBev. В края на април белгийците обявиха, че водят "активни преговори” с турския си партньор, които да купи дела им, съобщи inside.beer.

Преди това от InBev са поискали от Anadolu Efes, която държи контролен дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марка BUD в Русия, информира ТАСС. 

Спря транспортирането на вносен алкохол за Русия

Най-големите в света компании за превоз на товари по море, включително трите водещи - MSC, Maersk и CMA CGM, временно спряха превозите на товарнии пратки за и от Русия. Страните от Европейския съюз, които граничат с Русия и Беларус, забраниха достъпа до своя територия на товарни превозни средства с руска и беларуска регистрация.

Така "пресъхнаха" доставките на вносен алкохол за Русия, но най-нещастни са любителите на бирата.

"Вече няма Guinness и няма да има, поне засега", категоричен е барман в заведението в английски стил White Hart Pub в центъра на Москва, цитиран от Ройтерс.

Дали по-заможните руснаци ще се радват скоро на вносния алкохол, отговорът е - вероятно не, поне засега.