Съветът на ЕС прие днес пети пакет от санкции срещу Русия - най-суровите досега. Те са наложени заради войната срещу Украйна.

За първи път се налага забрана за вноса на въглища от Русия, както и за влизането на плаващи под руски флаг кораби в пристанищата на ЕС. Забраната засяга и вноса на водка от Русия в ЕС.

Пълни подробности ще има след публикуването на решението в Официален вестник на ЕС.

Пакетът включва:

Забрана за купуване, внос или трансфер на въглища и други твърсди изкопаеми горива в ЕС, ако произходът им е от Русия или са изнесени оттам. Мярката влиза в сила на 22 август. В момента вносът на въглища от Русия в ЕС възлиза на 48милиарда евро годишно;

Забрана за достъп до пристанищата в ЕС на кораби, регистрирани под руски флаг. Изключения се допускат за селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия;

Забрана за всякакви руски и беларуски сухопътни транспортни оператори. Те няма да могат дори транзитно да превозват стоки през ЕС. Изключения представляват фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, както и сухопътни превози с хуманитарни цели;

Допълнителни забрани за износ,засягащи самолетно гориво и други стоки като квантови компютри и високо технологични полупроводници, електроника от висок клас, софтуер, оборудване за превоз. Налага се забрана за внос на продукти като дървесина, цимент, торове, морски храни и алкохол. Забраните възлизат на 10 милиарда евро за износа и 5,5 млрд. за износа;

(Само преди месец от Европейската комисия твърдяха, че санкциите срещу Русия няма да обхватат забраната за водка. Това обаче важеше за четвъртия пакет от санкциии – б.р.)

Поредица от целенасочени икономически мерки, целящи засилване на съществуващиге в момента ограничения и да затворят „вратичките“. Става дума за забрана за участието на руски компании в обществени поръчки в страните от ЕС, изключването на всякаква финансова помощ – европейска или национална - за руски обществени органи, разширяване на забраната върху депозити в криптопортфейли, както и забрана на продажбата на банкноти и прехвърляеми ценни книжа, деноминирани във всякаква официална валута в страните членки на територията на Русия и Беларус, или на което и да ило физическо или юридическо лице в тези две държави.

Съветът реши също така да санкционира компании, чиито продукти или технологии са изиграли роля в нахлуването в Украйна, видни олигарси и бизнесмени, високопоставени служители на Кремъл, разпространители на дезинформация, както и членове на семействата на санкционирани преди това лица.

Забраняват се всякакви трансакции на 4 основни руски банкиу чийто дял на банковия пазар в страната възлиза на 23 на сто. Сега ще бъдат замразени и сметките им, което ще ги отреже изцяло от достъп до пазарите в ЕС.