Европейският парламент присъди на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г.

Лауреатът бе обявен от председателя на ЕП Роберта Мецола в пленарната зала в Страсбург. Решението е взето от нея и лидерите на политическите групи.

“Тази награда е за украинците, които се сражават на място. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние”, каза Мецола.

Тя посочи, че украинците не само се борят за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост, но и воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности срещу един брутален режим, който се стреми да подкопае европейската демокрация, да отслаби и раздели ЕС.

В номинацията са изтъкнати усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска - основател на доброволческа група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук - адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров - кмет на окупирания от руските сили град Мелитопол.

Връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Отличието за свобода на мисълта се присъжда всяка година от ЕП. Учредена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро.

Миналата година лауреат на наградата бе осъденият руски опозиционер Алексей Навални.