Парламентът отново не избра председател. Поредното гласуване бе проведено днес сутринта в началото на заседанието, което на практика продължава от вчера. Това доведе до нови совалки и до втори оттеглен кандидат, след като това направиха снощи от "Продължаваме промяната" - водещият, този на ГЕРБ.

Ето как се разпределиха гласовете за кандидатите, които бяха номинирани:

Росен Желязков (ГЕРБ) - "за" 102,  "против" 97,  "въздържали се" 39;

Кристиян Вигенин (БСП) - "за" 30,  "против" 46,  "въздържали се" 162;

Йордан Цонев (ДПС) - "за" 99,  "против" 96,   "въздържали се" 43;

Петър Петров ("Възраждане") - "за" 27,  "против" 97, "въздържали се" 114.

Резултатите от балотажа бяха следните:

Йордан Цонев - "за" 35,  "против" 95,  "въздържал се" 43;

Росен Желязков - "за" 102, "против" 97, "въздържал се" 39.

Веднага след гласуването парламентът излезе в почивка, по време на която се проведе поредният председателски съвет за търсене на изход от ситуацията.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че трябва да се търси друга формула и да се избере председател, чиито избор да не отговаря на политическа логика. Обикновено изборът на председател е знак за бъдещо парламентарно мнозинство. Това е и причината, поради която партиите не са склонни на компромис.

Из кулоарите на парламента депутатите се шегуват, че това първо заседание може да продължи 4 години.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев покани лидерите на всички парламентарни партии на публични консултации. Кирил Петков припомни, че този процес е проработил при формирането на тяхното управляващо мнозинство.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че от партията са готови да оттеглят Желязков, ако това ще реши проблема.

"Трябва да се лишим от онази мисъл, че изборът на председател е политическо решение и това е пъвият тест за формиране на каквито е да е мнозинства и правителства.

Това трябва да е тест за държавници и ние ще подходим достатъчно отговорно и сме готови да оттеглим номинацията на нашия кандидат. Трябва да имаме решение за председател днес, трябва да го направим мъдро и осъзнато, в противен случай изпадаме в конституционна криза", каза Атанасова.

По-късно тя заяви, че от ГЕРБ са готови на всякакви варианти, за да има председател и работещ парламент и официално оттеглят Желязков. Относно консултациите, предложени от "Продължаваме промяната" тя заяви, че решенията се вземат в пленарната зала.

"Ние също правим крачка назад. Трябва в консенсус, заедно, председателите на всички групи да стигнем до единно решение", каза Атанасова.

Малко по-късно Асен Василев предложи като първа стъпка към разбирателство всяка партия да посочи хора от други партии, които биха могли да са приемливи за нея. Той изтъкна, че подходът всяка партия да номинира свой кандидат, е показал, че не работи. Василев обаче изтъкна, че това трябва да стане на публична среща.