Предизвестено - фрагментираният нов парламент изпадна в невъзможност да си избере председател, и то не веднъж, а два пъти поред. И "спря часовника" до утре.

Днес е първото тържествено заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание, като според конституцията на това първо заседание депутатите трябва да си изберат ръководство. Те обаче бяха изправени пред избор между цели четирима кандидат-председатели - от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", БСП и "Възраждане". И започнаха да се бламират едни други, изправяйки страната пред конституционна криза. Впоследствие се появи и пети кандидат - от ДПС.

По азбучен ред първата за гласуване номинация бе тази на Кристиан Вигенин (БСП). "За" гласуваха 27 депутати (цялата парламентарна група на левицата, плюс двама от ПП). "Против" бяха 31 народни представители (27 от "Възраждане", двама от ДПС и по един от ГЕРБ и ДБ), а 181 се въздържаха (66 от ГЕРБ, 50 от ПП, 19 от ДБ и 12 от БВ). 

Така кандудатурата не бе приета.

Втора в гласуването бе тази на Никола Минчев. Минчев получи подкрепата на 74 народни представители (53 от ПП, 20 от ДБ и един от БСП). "Против" бяха 29-има (2-ма от ГЕРБ и 27 от "Възраждане"), а 135 се въздържаха (64 от ГЕРБ, 36 от ДПС, 23 - БСП, 12 - БВ).

Така и тази номинация бе отхвърлена.

Третият кандидат за председател - Петър Петров ("Възраждане") получи 27 гласа "за" (само на собствената си парламентарна група), 94 "против" (един от ГЕРБ, 50 от ПП, 25 от БСП, 18 от ДБ), а 118 се въздържаха (66 - ГЕРБ, 3-ма от ПП, 36 от ДПС, 12 от БВ).

Следователно и кандидатът на Костадин Костадинов бе отхвърлен.

Последната подложена на гласуване номинация бе тази на Росен Желязков (ГЕРБ). Той получи 103 гласа в подкрепа (67 ГЕРБ, 36 - ДПС). 86 бяха "против" (52 - ПП, 27 "Възраждане", 7 - ДБ). С въздържал се гласуваха 51 народни представители (един от ПП, 25 от БСП, 13 от ДБ, 12 от БВ).

С други думи - и тази номинация бе отхвърлена. Така, според приетите процедурни правила, които са традиционни за парламента, на балотаж отидоха двамата кандидати, спечелили най-много гласове "за" - т. е. Минчев и Желязков.

А подкрепата на ДПС за номинацията на ГЕРБ не бе изненада, като депутатът от Движението Йордан Цонев я и мотивира преди гласуванията: 

"Последователни сме - когато искаме една оставка и когато я вземем, не се връщаме назад. В миналия парламент подкрепихме Никола Минчев и след системни нарушения го свалихме". (Цонев визира "импийчмънта" на Минчев, когато той бе свален от председателския пост от оформилото се мнозинство ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане").

Последвалата 15-минутна почивка обаче не доведе до разплитане на казуса, а до задълбочаването му. Минчев и Желязков отидоха на балотаж, като пак нито един от двамата не беше избран.

Никола Минчев получи подкрепата на 98 народни представители, а 32-ма бяха против. 110 се въздържаха.

Росен Желязков получи 103 гласа "за", 85 против и 52 - "въздържал се".

Думата поиска съпредседателят на ПП Асен Василев, за да цитира конституцията - за да се приеме Росен Желязков за избран за председател, трябват поне 121 гласа (от присъстващите 240), а не само 103 (като получил повече от тези на Минчев). Никой не му възрази, при положение, че според приетите правила би следвало да спечели онзи кандидат, получил повече гласове.

Конституцията обаче гласи, че председател се избира на първото заседание. И така на практика процедурата стартира наново - заради изчерпване на старата.

Деислава Атанасова (ГЕРБ) обяви пак номинацията на Желязков. Но преди това подчерта: 

"Очевидно всички думи, казани при откриването, не са били чути или не са били разбрани. Напът сме да сътворим още една криза - да се бламира работата на законодателната власт", посочи тя и допълни, че изпълнителната се намира в ръцете на служебно правителство, а съдебната има незапълнени квоти (от парламента).

След което припомни, че в миналия парламент ГЕРБ не е издигала номинация за председател, осъзнавайки, че е втора, а не първа политическа сила.

Отвърна Асен Василев:

"Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Ясно обявихме преди три дни, че ще имаме председател. Срещу Никола Минчев (в миналия парламент), вие гласувахте "против". Нормално е опозицията (ние) да гласува с "против", а вие като победител на изборите - да си осигурите мнозинството".

След което припомни, че в миналия парламент Минчев бе избран след проведените преговори за съставяне на правителство, т. е. след осигуреното мнозинство.

"Ние не си говорим по дивани, сараи и т. н.", допълни той.

Намеси се и Йордан Цонев:

"Трябва да стартира тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо. Никой от нас не е обещал в политическата си програма, че ще блокира институцията", заяви той.

А другият съпредседател на ПП Кирил Петков се обърна към ГЕРБ с предложение:

"Призовавам първата политическа сила - ако се чувствате отговорни, а виждате, че вашият представител не е одобрен, най-малко трябва да направите стъпка настрани, за да може това Народно събрание да започне да работи."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също направи "оферта": да се избере Вигенин - като решение между двете други "антагонистични" номинации.

А "ново" 20 сервира насред дебатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, като обяви, че Движението също ще издигне номинация. И предложи тази на Йордан Цонев. Така предложенията за председателското място станаха пет.

На искането на ПП ГЕРБ да оттегли номинацията си отвърна Тома Биков. Който директно обяви:

"Ние на ПП оттук-нататък - никакви отстъпки! Просто забравете! Досега ви мислехме за млади, сега ви мислим за глупави! Ако продължим по този начин, колеги, нека да отидем на избори на 15 януари, бюджет може да се приеме и през март. Когато си опозиция, не искаш председател на Народното събрание!"

Напрежението ескалира допълнително, след като Асен Василев се обърна към ГЕРБ - прошка можело да има, но след като има разкаяние.

"Спиране на часовника"

Изход от създалата се ситуация все пак имаше. И тя е "спиране на часовника". Ако председателстващият първото заседание - в случая най-възрастният Вежди Рашидов, разпусне парламента за почивка до утре, а не обявява край на заседанието. Така на практика НС няма да излиза от хипотезата, описана в основния закон, на първо заседание да си избере ръководството. 

Самият Рашидов се ядоса и се обърна към залата, в случая ПП:

"От една година дойдохте, откъде се пръкна тази омраза".

Малко след 16 ч. Рашидов обяви ново гласуване за председател. И пак подкара номинациите по азбучен ред. Първа бе тази на Йордан Цонев, като според таблото тя бе отхвърлена с 32 гласа "за", 92 "против" и 91 "въздържал се". Хамид Хамид от ДПС обаче се възмути - Рашидов побързал да обяви резултата, без той да е ясен.

Последва нова, поредна за този ден почивка, обявена от председателстващия първото заседание.

В крайна сметка за втори път нито един от кандидатите не получи достатъчна подкрепа на първия тур от гласуването. На втори отново останаха Росен Желязков и Никола Минчев. Те получиха почти идентични гласове като в първия балотаж и в крайна сметка никой не надделя.

Десислава Атанасова обяви, че е редно да се направи прекъсване на заседанието, и то да продължи утре, в час, който обяви председателят.

Вежди Рашидов заяви, че е получил СМС от Христо Мутафчиев, който питал "нормални ли сте?" обявил, че "хората с тояги се събират да тръгват към парламента". И обяви, че заседанието ще продължи утре от 10 ч. Тоест - стигна се до варианта "спиране на часовника". Първото заседание на новото Народно събрание продължава и утре.

"Параграф 22". Прекрасна книга за четене, но не и за игра на депутати", сложи точката Рашидов, обявявайки, че заседанието продължава утре. И разпусна депутатите малко преди 17 ч., след близо 8-часово безплодно заседаване.