Лиз Тръс подаде оставка като министър-председателка на Обединеното кралство в изявление пред премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 днес, признавайки, че не е успяла да се справи с икономическите презизвикателства, шест седмици, след като пое поста, предаде Би Би Си.

Тя стана най-кратко управлявалият (45 дни) министър-председател в историята на Обединеното кралство, след като предизвика масово недоволство сред депутатите на совята Консервативна партия с начина си на управление.

Тръс каза, че не може да изпълни мандата, за който е избрана, и че е уведомила краля, че подава оставка като лидер на торите. Ще има избори за ръководство на консерваторите, които ще бъдат завършени през следващата седмица, каза тя.

Консервативната партия се разбунтува срещу Тръс, след като начинът, по които тя се опита да управлява икономическата криза, само я задълбочи. Чуждестранните инвеститори изгубиха доверие в британската икономика и лирата падна до исторически ниски нива спрямо долара и еврото, заради данъчните намаления и обещанията за щедри социални помощи, които Тръс даде, без ясна идея откъде ще компенсира изгубените приходи. Смяната на финансовия министър и пълната отмяна на злополучния план не помогнаха. 

По-рано днес Тръс се срещна със сър Греъм Брейди, председател на "Комитета 1922 г.", който определя правилата за избиране и смяна на лидера на Консервативната партия. Повечето от депутатите на торите я призоваха да се оттегли.

Тръс се оказа под нов натиск вчера, когато вътрешният ѝ министър Сюела Брейвърман подаде оставка, а консервативните депутати се възмутиха от опит на министър-председателката да представи успешно за торите гласуване за добива на шистов газ като в Камарата на общините като вот на доверие за нейното правителство.

Ето как обясни оставката си

Пред десетки репортери Тръс каза, че е встъпила в длъжност във време на "голяма икономическа и международна нестабилност".

Обединеното кралство имаше нисък икономически растеж твърде дълго, каза тя, и консерваторите са я избрали "с мандат да промени това".

По думите ѝ нейното правителство е изпълнило задълженията си по сметките за енергия и намаляването на националните осигуровки и е изложило визия за „икономика с ниски данъци и висок растеж“.

Тя обаче добави:

„Признавам... предвид ситуацията, че не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия.“

Опозицията иска незабавни избори

Лидерът на лейбъристката опозиция Кийр Стармър призова за незабавни избори. Той каза:

„Консервативната партия показа, че вече няма мандат да управлява. След 12 години провал на торите, британският народ заслужава много по-добро от тази въртяща се врата на хаоса.“

Стармър добави, че консерваторите са оставили страната "по-слаба и по-зле".

„Торите не могат да отговорят на последните си провали, като просто пак щракнат с пръсти и разместят хората на върха без съгласието на британския народ", заяви Стармър. „Те нямат мандат да подложат страната на още един експеримент – Великобритания не е техен личен феод, за да управляват както искат. Трябва да имаме шанс за ново начало. Нуждаем се от общи избори - сега."