Димитър Бербатов разкри, че през 2019 г. в България е образувано досъдебно производство за уредени мачове, като заподозрените били разработвани със СРС-та. Разследването водело до членове на Изпълкома на БФС, до "организирана престъпна група", добави той на пресконференция в БТА.

Бербо каза, че информацията за това дошла от анонимни източници - не разкри повече подробности.

Претендентът за президентския пост на БФС поиска оставките на настоящото ръководство на съюза. Зарече се да изпрати материали в УЕФА и ФИФА. Посочи конкретни съмнителни мачове на националния отбор - покрай излязлата снимка на Борислав Михайлов със считания за световен бос на "черното тото" Дан Тан.

Според него международните ръководни организации не разполагали с доказателствата, излезли от разследването на Bird.bg - договорът с Тан за приятелски мачове и фотото.

Бившият №9 изреди следните двубои: България - Зимбабве за младежи в Сливен (5:0), Южна Африка - България (1:1) и прословутата среща с Естония в Анталия (2:2), вече разследвана от ФИФА.

Той отново повтори въпросите си, които публикува на страницата си във фейсбук преди няколко дни. И припомни и въпроси на Христо Стоичков от 2012 г., на които никой не бил обърнал внимание.

"Сред въпросите на великия Христо Стоичков беше и този дали Михайлов е участвал в манипулиране на мачове на националния отбор. Още тогава той се е опитал да каже нещо, но никой не го е чул. И всичко това ни води до мача с Грузия. И преди е имало такива мачове, но няма как да хвърлим цялата вина върху играчите. Задължително е всеки да си види своите грешки, но пък нито един път Борислав Михайлов да не види свои грешки за 16 години, не е нормално", рече Бербатов.

Той се закани всеки ден да пише писма до ФИФА и УЕФА - ако не необходимо.

"Длъжни сме да подаваме сигнали към ФИФА и УЕФА. Ще го правим постоянно и ще им пиша писма всеки ден, ако се налага. Двете централи са доказали, че се борят срещу "черното тото". Решението на ФИФА е, че двете федерации – на България и на Естония, не са замесени в манипулирането на мача през 2011 г.

Но това е защото не са разполагали с всичките доказателства. Ето, тази снимка на Михайлов с Дан Тан по време на новогодишна вечеря. Една снимка говори повече от 1000 думи. Подготвили сме го и ще го изпратим до ФИФА и УЕФА. Също така и договорът сега е наличен. Надяваме се на реакция. Искам светът да види за какво става въпрос. Ще го разпространяваме и ще го изпращаме на приятели", каза още той.

За националния отбор

"Бил съм в положението на футболистите и знам, че те не са най-големите виновници. Да, те трябва да си понесат тяхната вина, всеки трябва да види къде са му грешките. Но не мога да приема, че те са единствените виновници", каза още Бербатов.

И отново насочи "стрели" към Борислав Михайлов и неговото обкръжение в БФС.

"Щом взимаш грешни решения с назначаването на треньори, носиш отговорност. Няма как да бягаш. И съм съгласен с думите на Станимир Стоилов днес по адрес на Лечков. След като толкова много разбира как се прави футбол, защо Сливен го няма на картата от 16 години? 

Не мога да разбера как може президентът на БФС да си тръгне от стадиона в Разград след втория гол на Грузия?! Ако е имал някакъв проблем, разбирам – на всеки се случва. Но ти си лицето, ти трябва да отговориш на неудобните въпроси. И си тръгваш преди края на мача!"

Димитър Бербатов няма проблем да бъде част от екип на личност, която би извела българския футбол на друго ниво. Човек "с морален компас". Да го следва, а не да води. За него поста президент не е самоцел, не е на всяка цена. Но условието е този човек да не бъде част от сегашното управление на българския футбол.

"Оставка"

"Искам оставката на ръководството на БФС. Най-накрая да се проведе един честен конгрес. Чувам, че казват как Бербатов искал да вземе властта на всяка цена, но не ме познават. Аз нямам проблем да бъда част от екип на хора, които имат чисти намерения, рече Бербатов.

Той даде пример с бившия президент на Германския съюз (ГФС) Райнхард Гриндел, подал оставка само заради съмнение, че е получил скъп часовник.

"Този човек си тръгна само заради съмнение за корупция. Не за доказана. Тук можете да видите за какъв морал става въпрос. Ясно ми е, че в този момент футболът е последен приоритет. Но за нас е важен и съм длъжен да се обърна към институциите".

"Много хора биха попитали защо точно сега се дава тази пресконференция? Точно преди мача с Гибралтар. Но пресконференция, пандемия или каквото и да е, този мач трябва да се вземе. И ще се вземе. Но не може само футболистите да са виновни, казвам го като човек, който е бил на това място. И постоянно се говори, че били осигурени всички условия. Ако това е толкова важно, нека да назначим някоя туристическа агенция, а футболистите сами да се разбират какво да играят", продължи все с такъв тон и изказ Димитър Бербатов.