"От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония."

Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в извънредно изявление през обичайния му канал за комуникация - фейсбук.

По-рано през деня министрите на ИТН демонстративно напуснаха правителстввеното заседание в знак на несъгласие с предлаганата актуализация на бюджета.

Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея са две - Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари”, разясни лидерът на ИТН.

„Аз не съм тук заради властта, даже продължавам да не се чувствам политик. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати”, каза още той.

„Ще започнат всякакви глупости, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха”, продължи Трифонов.

По думите му премиерът Кирил Петков "е обещал на различни лидери в Европа и света да направи всичко възможно да свали ветото спрямо Северна Македония".

"Въпреки че огромна част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори, едва когато изпълни договора между двете държави през 2017-та година. По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно, нарушава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема решения против волята на българския народ. Това най-простичко се нарича национално предателство", повтори лидерът на ИТН добре известни свои позиции.

След което премина към недоволството си от бюджета, който щял само да увеличи инфлацията.

 "В държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това ме ужасява. Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това са нашите пари и никой няма право еднолично да експериментира с тях и да прави каквото си иска. Ако ще да е завършил не Харвард, а галактическия институт. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България. 9 милиарда за 9 дни през декември 2021 г. Четири милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Вземаха се пари и се харчиха, защото нямаше други приходи. 1.млр и 200 милиона от държавните дружества се взеха за да се купи зърно, но зърно няма. Това само ще увеличи инфлацията и ще обезцени малкото пари на хората", продължи Трифонов.

След което премина към директни атаки на все още коалиционните си партньори:

"Нали щяха мръсните пари да ги хванат, къде са осветленните корупционни схеми на предишното управление?

Къде са онези 8 милиарда кражби в бюджета?

Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг, 10 милиарда, само за тази година?"

И продължи:

"Кой ще ги плаща, ние или нашите деца? Аз нямам деца, но съм загрижен за всички, защото се чувствам отговорен. За какво съм в политиката, за какво съм влязъл? Освен захвърлянето на националните интересни спрямо Северна Македония, министрите на "Продължаваме промяната" водят всички нас и към фалит. "

Всичко било въпрос на морал, изтъкна Трифонов.

"Разни хора си позволяват да кажат, че съм тук заради властта. Всичко е въпрос на морал. Ако ние искахме власт, щяхме удобно да стоим в управлението и да се ползваме с всички екстри на властта. Би следвало да ми е супер и да се съобразявам с Кирил Петков и Асен Василев. Аз не съм тук заради тази власт. Продължавам да не се чувствам политик. Аз съм тук, за да се свърши работа и заради морала. Заради морала не направих правителство, защото имах най-много депутати. Много хора ми се довериха и това е голяма отговорност. Доброволно излизам от управлението - ако целта беше облаги щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че заради ПП не съм такъв."

Изявлението на Трифонов завари напълно неподготвени коалиционните му партньори. Само часове преди това председателите на другите парламентарни групи в управлението - ПП, ДБ и БСП, коментираха, че има напрегнати, но работещи отношения.