Представителите на "Има такъв народ" (ИТН) са саботирали изготвянето на законопроекта за антикорупционната комисия, който в действителност от месеци буксува, разкри днес премиерът Кирил Петков кулоарните слухове и даде заявка: проектът влиза още утре в този му вид в парламента.

Факт, разделянето на КПКОНПИ и обособяването на две отделни комисии - едната да бори корупцията, а другата да се занимава със запора и конфискацията, трябваше да е готов още в началото на годината с два отделни специализирани закона, но буквално "потъна". Ето в какво:

Почти е готов проектът за антикорупционната комисия. Според вижданията на всички, но не и на ИТН, тя трябва да се ръководи от 5-членно управително тяло, а решенията да се взимат с обикновено мнозинство. От ИТН обаче са настоявали управленският орган да се състои от 4 души и решенията да се взимат единодушно, което може да блокира работата.

Отделно, предвижда се ръководството да се предлага и избира изцяло от парламента - без президентът да има своя квота.

"При варианта на ИТН излизаше, че всяка една от формациите в коалицията щеше да има свой представител, а решенията да се взимат чисто политически" - коментираха депутати, които участват в работата по проекта.

И 5-членен орган обаче би означавал доминация на една формация, освен ако и и на опозицията не бъде дадено "място". А както стана ясно, не се предвижда човек и на държавния глава. "Ако от опозицията предложат смислен кадър, защо не" - посочват авторите на закона.

Идеята на вече трите (с излизането на ИТН от коалицията) формации в управлението е създаването на звено от разследващи инспектори, които да са независими от ръководното тяло и да изпълняват функции, каквито например в момента имат разследващите полицаи или митническите инспектори. Спор в 4-форматната коалиция обаче е имало по отношение на това кой да решава дали един сигнал да бъде разгледан и съответно по него да започне работа, или не. Хората на Слави Трифонов са настоявали това да прави 4-членният политически на практика управленски орган на Комисията. И както стана ясно - решенията да се взимат с единодушие. Останалите обаче настояват ръководството да отговаря само за институционалното изграждане и функциониране на комисията, а сигналите да се отсяват от разследващото звено.

"Така те (инспекторите) ще имат независимост и няма да се влияят от политическото ръководство", смятат авторите на законопроекта.

Предвижда се след разпределянето на сигнала за разследване и при събиране на достатъчно данни за предполагаемо престъпление, да се работи с прокуратурата - какъвто е редът в МВР и сега.

Все още не е ясно обаче дали инспекторите ще имат право да образуват досъдебнопроизводство и да арестуват по спешност, а после да уведомят държавното обвинение (както действа МВР с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов), или това ще става след образуване на производство от страна на държавното обвинение.

Категорично решение няма и по идеята комисията да може да се намесва в съдебната фаза, в т.ч. да опонира на отказите на прокуратурата от образуване на досъдебно производство. Т.е. предизборно обещание на всички формации, за да се сложи контрол върху отказите - често определяни като разпуъване на чадър от страна на държавното обвинение.

"Ако има отказ от образуване на досъдебно производство, КОНПИ да може да обжалва пред съд е идеята. Като обжалването е важно да не се прави от разследващите инспектори, страна по разследването, а от отделно звено", смятат авторите на проекта, който по думите на Кирил Петков трябва още утре да е в деловодството на Народното събрание. 

Но дали ще има мнозинство за прокарването му - трудно постижимо е.

По думите на Петков от ИТН са били и против това вътрешният министър Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. По първоначален план обаче той трябваше да поеме сегашната КПКОНПИ, която след отстраняването на Сотир Цацаров се управлява от заместника му Антон Славчев - т.е. няма промяна по отношение на "статуквото". Сега от "Продължаваме промяната" смятат, че Рашков трябва да оглави бъдещия орган. Резерви обаче имат и други от коалиционните партньори.