Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Това се случва в деня, в който българския министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че вратите на Шенген били широко отворени за нас, защото на последния съвет на ресорните министри никой не споменал нищо за нелегалната миграция през България и защото мисията на ЕК този месец у нас останала доволна от подготовката ни.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи и Romania Journal.

В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

"За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че холандският парламент прие резолюция, в която се казва, че Холандия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че министър-председателят на Холандия прави много малко, за да убеди холандския парламент или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета (с присъединяването на Румъния и България към Шенген, ред.). Трябва да разберете, че не всички в Холандия са против. Моята партия иска България и Румъния незабавно да се присъединят към Шенген, но повечето партии в правителството не искат това", казва София ин'Т Велд пред "Аджепрес".