Трети пореден ден продължава първото заседание на 48-ия парламент, в което той трябва да си избере председател.

В началото на деня отново бяха приети процедурните правила. След това от ДПС за пореден път номинираха Йордан Цонев. От "Възраждане" издигнаха Цвета Рангелова. А от БСП също повториха предложението си за Кристиян Вигенин.

Самият Вигенин също взе думата:

"Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. Всеки един от нас в тази кампания разказваше на избирателите какво ще направи, когато влезе в парламента. Дори когато си опозиция, един работещ парламент ти дава възможност.

Блокажът още на първото заседание за съжаление работи за тези, които искат да покажат, че парламентът е излишна институция. Обезсмисляме и себе си. Хората ще си кажат - а за какво са ни тези партии всъщност.

Дали можем да лишим България от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост или от адекватен бюджет? Сигурно в друга ситуация да бъдеш председател на парламента е голяма чест. Вече не сме в такава ситуация. БСП пое сериозен полтиически риск да излъчи кандидатура. Аз поемам персонален политически риск, от позицията на пета политическа сила. Моят подпис би стоял под решения, които не се подкрепят от нашата парламентарна група.

Вие ме познавате. Знаете, че съм намирал начин парламентът да стига до решения. Това, което мога да ви предложа, е председателят и заместниците му да работят в консенсус.

Зам.-председателите на двете най-големи групи винаги да бъдат на трибуната. Решенията по дневния ред - мога да се ангажирам, че всяка парламентарна група ще вижда своите предложения в първоначалния дневен ред. Оттам-нататък е решение на мнозинството.

Когато става въпрос за България, можем да се концентрираме. Обръщам се към всяка една парламентарна група за подкрепа. Но моята кандидатура не може да бъде резултат на партийни договорки. Това гласуване, което предстои, е последното, в което участвам".

Йордан Цонев също направи изказване:

"Аз нямам притеснения откъде би могла да дойде подкрепа. Приех номинацията в тази тежка ситуация, защото идеята на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Пръв между равните не означава началник на равните. Ако бъда подкрепен, ще изпълня това условие.

Толкова са абсурдно големи окопите, които изкопахме, че сега не можем да излезем от тях. Ние имаме иституционален блокаж. Не можем да мръднем от окопите си и да изберем един човек между 240 достойни хора. Ако смятате, че с това ще оправим държавата - смятат ни за луди!

Няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически причини.

Понякога трябва да се поеме отговорност. Във всичките си изказвания съм защитавал институията. Без институцията няма държава", каза Цонев.

Накрая цитира д-р Петър Дертлиев:

"На дълъг път се тръгва с малка крачка."

Десислава Атанасова (ГЕРБ) напомни, че някои са аплодирали изказвания, че парламентът е отвън, на улицата. Атанасова изтъкна, че почти 1 млн. българи са посочили ГЕРБ и ДПС.

"Те ли са щета или риск? Никой да не обижда избирателите на другите партии", каза Атанасова.

И попита как ще се промени мнението на онези, които не подкрепят никого.

"Продължавате ли това да го говорим - че сме щета и риск? Нямали сме право - да спечелим изборите и да поставим условия...

Нашата кандидатура беше оттеглена, за да има възможност за разговори. Поздравих ви, че оттеглихте и кандидатурата на г-н [Никола] Минчев. Трябва смелост, лидерство, разум, мъдрост. Съгласихме се на екстравагантното предложение от "Демократична България" за ротация", добави Атанасова.

В крайна сметка отново имаше гласуване, което даде следните резултати.

Йордан Цонев - "за" 103, "против" 100, "въздържал се" 23;

Кристиян Вигенин - "за" 73, "против" 108, "въздържал се" 45;

Цвета Рангелова - "за" 27, "против" 95, "въздържал се" 94.

На балотажа резултатите бяха следните:

Йордан Цонев - "за" 103, "против" 101, "въздържал се" 22;

Кристиян Вигенин - "за" 75 "против" 125 "въздържал се" 25.

Председател отново не бе избран. Парламентът излезе в почивка и бе свикано поредно заседание на председателския съвет. То завърши с неуспех. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че няма нищо оптимистично, което да се е случило.