"Това, което ви беше представено вчера на пресконференция като основен проблем, че едва ли не аз съм поискал или от "Има такъв народ" са поискали - 3,9 млрд. лева допълнително в бюджета на МРРБ, е лъжа."

Това заяви днес на пресконференция министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

Той даде поредното си изявление, след като вчера лидерът на "Има такъв народ", от чиято квота е министър Караджов, Слави Трифонов обяви, че прекратява участието си в коалицията и изтегля своите министри. Последва и изявление на премиера Кирил Петков, който каза, че от ИТН са поискали 3,6 млрд. лв. допълни пари за МРРБ (бел.ред. - вчера Петков говореше за 3,6 млрд. лв., а днес Караджов - за 3,9 млрд. лв.). 

"В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. лв. да бъдат платени на същите тези фирми, които последните няколко години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация е за увеличение на пенсиите, да помогнем на работещите семейства и да намалим цените на бензина и дизела, както и да премахнем ДДС на хляба, получихме обратен отговор, че те няма да се съгласят", каза Петков вчера. 

Днес Караджов заяви, че никога не бил искал тези пари, нямал нито един ред написан от него, свързан с такива искания. Всъщност обаче тази сума била дефицит в министерството - 2,4 млрд. лв. били за плащания по стари договори. Тази сума изведнъж набъбна с около 1,2 млрд. лв. 

Още половин милиард му трябвали за "Хемус" и пътя Видин-Ботевград. За тях обаче пари в актуализацията не са предвидени, обяви Караджов. 

"Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард – по ЗОП процедури", каза той. 

"Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск", обясни министърът.

Що се отнася до инхаус процедурите, Караджов заяви, че на 31 януари тази година е изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за „драмите с инхаус процедурите” и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък. Поискал и среща с премиера, финансовия и вътрешния министър. В крайна сметка такава се провела на 12 май.

"На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница – ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас – Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: „Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ „Хемус”. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове"

Вчера той каза, че не е провел нито една обществена поръчка, за да го обвиняват в корупция и това е практически чиста лъжа. 

Буквално ден преди Караджов да подаде оставка, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), подопечна на МРРБ, най-накрая избра изпълнител на пътя Мъдрец-Искрица-Менакарово - компания с аванс от "Хемус". 

В същия ден подписа  договор за строителство на тунела по Шипка.