Множество скрити досега детайли за коалиционните отношения излязоха на светло в ефира на бТВ днес от устата на премиера Кирил Петков. Това стана часове, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов напусна коалицията, а от "Продължаваме промяната" обявиха, че ще продължат като правителство на малцинството.

Трифонов и неговите партийци много са се вбесили след като останалите в коалицията не подкрепиха Любомир Каримански за шеф на БНБ, разказа Петков.

"След това Трифонов спря да ми вдига телефона. Писахме есемеси, опитвахме се да се обаждаме...", разкри той.

Петков повтори тезата си, че министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов не е от ядрото на ИТН, а е спуснат "от някъде". И каза какво са му споделили от ИТН за него:

"Ако имаш проблем с Караджов, имаш проблем с Трифонов - Караджов е просто един брокер."

Премиерът не спести и остри думи за самия Трифонов:

"Каза, че едва ли не щели сме да фалираме държавата. Той не разбира от финанси", отбеляза Петков. "Нали играе силово, не му пука въобще какъв ще бъде резултатът за тази държава, за този народ. Напълно безотговорно, той е просто един певец, който си тръгва."

Лидерът на ПП подчерта, че няма шанс за коалиция с ГЕРБ или ДПС. А на възможността за такава с "Възраждане" се изсмя.

"Моята надежда е да има 12 независими, отговорни депутати от ИТН, които да застанат до нас и да кажат, че държавата е по-важна. Няма начин всички да се радват и да са толкова безотговорни като техния лидер", обобщи Петков.